Mordförsök på Hedegaard

Den en gång rasismdömde författaren Lars Hedegaard har utsatts för ett mordförsök.

En okänd man ska på tisdagen ha skjutit mot Hedegaard utanför dennes bostad i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. Attentatsmannen missade dock och när vapnet inte fungerade flydde han.


- Han är skakad med inte skadad, mer kan jag inte säga, sade en polistalesman som inte ville bekräfta att det rör sig om Hedegaard.

Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen.

 Fördömande från statsministern

Kort efter att det blev känt att Hedegaard var det tilltänkta mordoffret kom fördömanden från alla håll. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kallade attentatsförsöket "en avskyvärd handling". Liknande uttalanden kom från övriga politiska partier.

Det lilla högerliberala Liberal Alliances ledare Anders Samuelsen förklarade att gärningsmannen bör "kastas ut ur landet".

Uttalandet gjordes vid en tidpunkt då gärningsmannens identitet inte var fastställd och han fortfarande var på fri fot.

Bombexperter på plats
Senare spärrades området kring Hedegaards bostad av sedan ett "okänt föremål" påträffats. Bombexperter tillkallades och man förberedde en sprängning, rapporterade danska TV2.