"Gruvindustri-branschen är bättre än sitt rykte"

Nästan alla Finlands gruvor kommer att klara stresstesterna galant, uppskattar gruvindustrins intresseförening. Branschen ser testerna som ett sätt att visa allmänheten att alla gruvor inte är Talvivaara.

KEMI
Knappt hade det värsta läckaget i Talvivaara nickelgruva täppts till i höstas förrän regeringen beslutade att gruvbranschens säkerhet måste prövas med stresstester. Exakt vad det betyder klarnar nästa höst när testformatet blir klart. Tanken är ändå att gruvbolagen ska bevisa att inte ens exceptionell belastning slutar i miljöskada.

– Stresstesterna ger oss en utmärkt chans att visa att vi har vår verksamhet under kontroll, att Talvivaara ingalunda är lika med finländsk gruvindustri, säger Antti Pihko som är styrelseordförande för gruvindustrins intresseförening (KT) och direktör vid Outokumpu kromgruva i Kemi.

Pihko är bekymrad över att olyckan i Talvivaara riskerar att kasta en skugga över hela gruvindustrin. Men även om stresstesterna kan fungera som ett verktyg för att putsa ryktet gillar KT inte hur de lanseras.

– Vi vet inte vad testerna kommer att bestå av. Miljöministeriet som tar fram testmetoden har lovat höra vår åsikt, men än har de inte hört av sig, säger KT:s verksamhetsledare Pekka Suomela.

– Allt gick väldigt fort efter Talvivaara. Eftersom banker och kärnkraftverk stresstestas så beslutade regeringen att också gruvorna ska stresstestas utan att man visste, eller ens i dag vet, vad det innebär. Jag hade önskat att de skulle ha förberett frågan lite längre eller lämnat besked tidigare om vad det handlar om, säger Pihko.

Ändå är han övertygad om att stresstesterna inte kommer att störa gruvbolagens nattsömn.

– Av Finlands femtiotvå verksamma gruvor kan ungefär femtio invänta testerna i lugn och ro, säger Pihko.
Outokumpus kromgruva lär ha sitt på det torra. Den är väldigt annorlunda än Talvivaara, som Pihko säger att han inte känner tillräckligt väl för att kunna sätta fingret på det ödesdigra misstaget.

– De startade en ny process (biolakning) i oerhörd skala och med en väldig fart och anställde massor av nytt folk. Någonstans i den ekvationen finns kanske den komponent som svek.
Sakta och behärskat.

Outokumpugruvan i Kemi är en annan historia.

Läs hela artikeln i tisdagens tidning.