Arto Jokela uppskattar att hans arbetsgivare erbjuder de anställda konditionssedlar. Foto: Cata Portin

Fysiken kan avgöra vid anställningsintervjun

Vältränade vd:ar uppskattas bland anställda i USA. Där anses extra kilon ha en negativ inverkan på arbetsprestationen. Också i Finland är fysisk kapacitet ett plus för den som vill klättra på karriärstegen.

Chefer med större midjemått och högre BMI uppfattas oftast som mindre effektiva på arbetsplatsen. Det visar resultaten i en undersökning som tidningen Wall Street Journal redogör för.

– En överviktig vd döms som mindre kapabel på grund av antaganden om hur vikten påverkar hälsa och kondition. Vi har många stereotyper om fett och då vi ser en företagsledare med övervikt är vår första reaktion inte positiv, säger Barry Posner, universitetsprofessor på Leave School of Business vid Santa Clara University till tidningen.

Personlighet avgör

Enligt Edvard Horelli, senior partner på rekryteringstjänsten Fairchild Executive Search i Helsingfors, är frågan ändå inte så svartvit. Trots den stigande hetsen kring utseende är det fortfarande personlighet och kompetens som avgör vid anställning.

– Jag skulle inte vilja vara så radikal och säga att utseendet är allt, utan i stället betona det faktum att man är nöjd med sig själv. Sist och slutligen är det ett sunt självförtroende, professionalitet och ett gott humör som för en framåt i arbetslivet.

Fysisk kapacitet ändå viktig

På Fairchild Executive Search har man specialiserat sig på rekrytering av personer till höga poster. Trots att frågan om kondition inte behandlas direkt spelar den fysiska hälsan en viktig roll för krävande ledningsposter.

En del bolag kräver bland annat att sökanden går igenom en läkarundersökning i samband med rekryteringen. Att röra på sig, äta rätt och kontrollera sitt alkoholintag är viktiga ingredienser för ett effektivt ledarskap, menar Horelli.

– Visst är det viktigt med fysisk kapacitet. Speciellt chefsposter innebär tunga jobb med mycket resor och långa dagar som kräver energi. Också socialt umgänge kräver god hälsa. Inom en organisation märker både anställda och kunder genast om någon mår dåligt.

Krav och samhällsideal

Markus Fabricius, partner på rekryteringsföretaget Operaria, har ingen direkt erfarenhet av att någon blivit ratad för ett jobb på grund av brist på fysisk aktivitet. Trots det upplever han ändå att ett aktivt och hälsosamt liv tycks väga tungt bland dem som söker jobb.

– I allmänhet kan man nog se att människor gärna framhäver olika hobbyer och fysiska aktiviteter när de söker ett jobb. Kanske de omedvetet påverkas av krav och samhällsideal.

God kondition kan enligt honom också vara ett effektivt medel för arbetsgivaren att locka nya anställda.

– Fysisk hälsa används ofta av företagen för att attrahera anställda till ett arbete. På så sätt förmedlar man företagets anda och att man tar hand om sina anställda.

Bär i stället för bullar

Och just så tycks man har resonerat på Arto Jokelas arbetsplats. Här har man uppmuntrat de anställda till fysisk aktivitet genom att dela ut motionssedlar. Jokela mår bra av att röra på sig och uppskattar en chef som sköter sin hälsa.

– Det är viktigt att chefen tar hand om sig själv och motionerar. Han eller hon fungerar ändå som förebild för arbetstagarna, säger Jokela, som Hbl intervjuar på ett gym i centrum av Helsingfors.

Också Annu Koskela har goda erfarenheter av motionens inverkan på arbetsprestationer. Även hon anser att chefens kondition har en stor betydelse för de anställda.

– Eventuellt lyckas chefen också få de övriga anställda ivrigt inställda på att röra på sig. Man kan också uppmuntra till en hälsosammare livsstil genom att till exempel bjuda på bär i stället för bullar på kaffepausen.