Både Kaarina Nääs och Mira Nääs läser varudeklarationerna, helst ska det vara inhemskt och ekologiskt. För Mira Nääs som studerar sätter priset ändå ibland stopp för planerna. Foto: Cata Portin

Unga är sämst på att köpa ekologiskt

I teorin vill finländarna äta inhemskt och ekologiskt, men i praktiken blir det priset som avgör. Matproduktionens miljövänlighet och etiska faktorer betonas minst av unga och studerande.

I ekomatmeckat Eat&Joy i köpcent­ret Kluuvi vandrar Kaarina och Mira Nääs mellan butikshyllorna. Ner i butiksvagnen slinker produkter med den gemensamma nämnaren att de uppfattas som hälsosammare alternativ.

– Jag har köpt lite hälsosnacks för kvällen, eftersom jag har sockerstrejk på gång, säger Mira.

– Så har vi köpt ekologisk pastasås och rossalt, som lär vara ett hälsosammare alternativ till vanligt salt, säger Kaarina.

Det är första gången de besöker Eat&Joy, men inte första gången de handlar ekologiskt och inhemskt. Likt majoriteten av finländarna stöder de i mån av möjlighet inhemska aktörer. För Mira som är studerande kommer ändå priset ibland emellan idealen.

– Till exempel kollar jag alltid vilket ursprungslandet är och föredrar produkter som inte är producerade så långt borta, men priset är också viktigt. Med vissa produkter, som bananer, går det ju inte att undvika att de producerats långt borta.

Kaarina Nääs, som är pensionär, väljer inhemska grönsaker oavsett pris.

– När det kommer till sallad, gurka och tomat ska de alltid vara finländska, även om priset är högre. Smaken är så mycket bättre.

Lokalt producerat, men ...

Kaarina och Mira är som plockade direkt ur en i går publicerad rapport om finländarnas attityder beträffande ekologisk och inhemsk mat. Av den framgår bland annat att en majoritet av oss stöder ekologiska och inhemska produkter.

Två tredjedelar vill också att miljöaspekter i större utsträckning beaktas vid lagstiftning och utdelning av jordbruksstöd. Men då det kommer till det reella butiksbeteendet tar produktpriset en större roll än i gallupsvaren.

– Vi måste komma ihåg att det i Finland finns en stor grupp personer som kämpar med väldigt små inkomster. För dem är priset helt avgörande, säger riksdagsledamot Oras Tynkkynen (De gröna) på en presskonferens där rapporten offentliggjordes.

Rapporten visar att de som tjänar bäst också i högre utsträckning än andra väljer ekologiskt och inhemskt. Låginkomsttagare, studerande och unga beaktade ursprungsland och produktionsmetod minst i butiken.

– Det här överraskade oss. Delvis förklaras det med inkomster, men inte enbart. Till exempel beträffande frågan om man håller med om att djurtransporterna borde synas bättre, som ju inte hade med produktpriser att göra, var det unga och studerande som minst höll med, säger Karina Jutila som varit med och utarbetat rapporten.

Ekologiskt växer långsamt

Jutila spår att miljöaspekter i framtiden blir ännu viktigare.

– Främst kommer det här att synas i krav på miljövänligare jordbruk.

Även om marknaden för ekologiska produkter stadigt vuxit de senaste åren och produktutbudet i de stora kedjornas affärer vuxit, efterlyser Kaarina och Mira Nääs mer valmöjligheter.

– Det borde finnas mer ekologiska och lokalt producerade produkter i butikerna, folk är trötta på att det alltid är samma utbud och varumärken, säger Kaarina.

– Men tyvärr går de här sakerna alltid så långsamt framåt. Det är lite som situationen med vegetarisk mat var förut, det var jättesvårt att hitta vegetariska alternativ, säger Mira.