Foto: Lehtikuva / Sari Gustafsson

MTV3: Hautala kräver ändringar i styrelsen

Stora förändringar i Telia Soneras styrelse är att vänta, säger utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) som ansvarar för det statliga ägandet.

Men hon förnekar att hon skulle ha sagt att det är en förutsättning för att Finland ska kunna fortsätta som ägare i bolaget.

MTV3:s nyheter skrev på sin webbsida att Hautala såg som Nybergs avgång och stora ändringar i Telia Soneras styrelse som förutsättningar för att Finland ska kunna fortsätta som ägare i bolaget.

Hautala sade också att Nybergs beslut att avgå var rätt.

– Avgången var nödvändig för att göra slut på den operativa ledningens minst sagt oetiska och omoraliska agerande.

Med sina 11,7 procent av aktierna är Finland Telia Soneras näst största ägare. Sverige är den största ägaren med 37,3 procent.

Det sitter tre finländska ledamöter i Telia Soneras elva personer starka styrelse: Maija-Liisa Friman, Olli-Pekka Kallasvuo och Timo Peltola.

Friman och Peltola satt med redan 2007 då aktuella affärerna i Uzbekistan gjordes.

Till tidningen Helsingin Sanomat sade Hautala att det var "mycket allvarligt" att Telia Sonera bröt mot sina egna etiska regler.

– I stater med en auktoritär eller diktatorisk regim måste man försäkra sig om vart pengarna går. Det här är en stor lärdom för att alla företag om hur man ska agera i sådana stater, sade Hautala.