Foto: Fia Doepel. En artikel på Wikipedia kan uppdateras många gånger av olika användare. Robert Ehrnsten är en av många som ofta går in och skapar artiklar.

Wikipedisterna vill gärna hålla låg profil

Vi frågade läsarna hur ofta de använder Wikipedia. Majoriteten svarade varje vecka. Men vem skapar egentligen artiklarna? Det krävdes övertalning för att få en av doldisarna att berätta vem han är.

Det kan gå till så här: Robert Ehrnsten, 17, går in på uppslagsverket Wikipedia för att läsa mer om maträtten han precis ätit. Sedan klickar han sig vidare till ingredienserna – och upptäcker kanske ett fel i artikeln, som han rättar till.

– Jag skriver om allt mellan himmel och jord, men speciellt om nöje. Jag har varit extra aktiv under de senaste åren, säger Ehrnsten.

Han redigerar och skapar artiklar på svenska, finska och engelska. Det är svårt att mäta hur aktivt det skrivs artiklar på svenska i Finland eftersom Wikipedia utgår från språk – inte land.

– Det finns ett tiotal mycket aktiva användare och ett hundratal någorlunda aktiva användare på finska Wikipedia. Sedan finns det tiotusentals om inte hundratusentals personer som redigerar ibland, säger Timo Jyrinki som är pressansvarig för organisationen Wikimedia Suomi.

För några år sedan insjuknade Robert Ehrnsten i en ovanlig elakartad blodsjukdom. Tack vare en stamcellstransplantation överlevde han. Det var efter sjukdomen som Robert Ehrnsten blev allt mer intresserad av Wikipedia.

Bakgrund
Wiki – Vad?
  • Wikipedia är ett uppslagsverk på nätet där vem som helst kan utveckla materialet.
  • Wiki är hawaiiska och betyder snabbt.
  • Jimmy Wales och Larry Sanger startade uppslagsverket 2001.
  • Wikipedia finns på 285 olika språk.
  • Flest artiklar finns på engelska, tyska, franska och holländska.
  • På svenska Wikipedia finns cirka 640 000 artiklar medan antalet finska artiklar är cirka 315 000.
  • Tanken är att de flesta användarna vill bevara och skydda Wikipedia och att de därför avlägsnar klotter och förbättrar bidrag som inte anses hålla tillräckligt hög standard.

– Jag ville hålla mig uppdaterad om vad som händer runt omkring mig.

I dag kan han gå in och göra ändringar eller skapa nya artiklar varannan dag.

– Jag känner många som säger att de har tråkigt framför datorn. Varför går de inte in och gör någon nytta i stället?

Han kallar inte Wikipedia för hobby – men något är det som drar honom tillbaka dit gång på gång.

– Jag kan sitta var som helst och plötsligt tänka – finns det här på Wikipedia?

Inget för lättstötta

Varje artikel på Wikipedia har en diskussionstråd. I den kan andra användare ifrågasätta ändringar, källor eller ny information.

– Skriver du till exempel in dina åsikter i en artikel får du kritik. Men den som inte vågar ta kritik ska inte heller vara på Wikipedia. Alla är där frivilligt. Du kan inte vänta dig att du får skriva exakt som du vill.

Det finns många riktlinjer om hur man skriver en artikel på Wikipedia. Men:

– Det finns inte ett sätt som är rätt. Du behöver inte kunna allt perfekt eftersom du får hjälp av andra användare. Efter att du skapat en artikel kommer den ändå att ändras flera gånger, säger Timo Jyrinki.

Då vem som helst kan skapa en artikel kan felaktigheter slinka med – både oavsiktligt och avsiktligt. Senast i början av året uppdagades en bluffartikel om ett krig mellan Portugal och Marathariket i Indien på 1600-talet. Det visade sig att konflikten aldrig ägt rum – ändå hade artikeln hängt med i fem år på engelska Wikipedia.

Hur tillförlitligt är Wikipedia?

– Man ska inte använda en artikel som källa. Men det som är bra med Wikipedia är transparensen och diskussionen. Att bluffartiklar avslöjas leder ju till att Wikipedia blir bättre, säger Jyrinki.

Wikimaraton ordnas på Kiasma i Helsingfors den 1–2 februari. Vem som helst får delta och skapa artiklar om nutidskonst.

Här kan du se resultatet i Hbl:s webbfråga: Hur ofta använder du Wikipedia