Foto: Susanna Vainioranta

Kritik mot dyra banktjänster

Finansinspektionen har tidigare prickat bankerna för att ta ut orimliga serviceavgifter. Konsumentorganisationer vill nu gå ett steg längre och efterlyser grundläggande bankrättigheter för alla.

 – Om inte den privata sidan lyckas med det här måste vi överväga en statlig bank för att få ned prisen, säger generalsekreteraren för Konsumentförbundet till Hbl.

– Situationen har blivit värre för varje år och den senaste utvecklingen är mycket oroväckande, säger generalsekreterare Juha Beurling vid Konsumentförbundet.

"Situationen" Beurling hänvisar till är de höga priserna för banktjänster. Den senaste utvecklingen är att en del banker också börjat ta ut serviceavgift för kontoinnehav.

Den senaste banken som infört serviceavgift för konton är Aktia. Banken tar i bruk nya serviceavgifter första mars och efter det kostar ett vanligt brukskonto 2 euro i månaden. Sedan tidigare har Danske Bank tagit ut serviceavgifter för konton.
 

Hbls rundringning
  • Hbl ringde runt till de åtta till kundantalet största bankerna i Finland.
  • Av dessa tar Danske Bank och Aktia betalt för innehav av konto.
  • Alla banker tar betalt för tilläggsservice kopplad till kontona som kort, internetbank och kontoutdrag.
  • Alla banker betonar att de i första hand säljer servicepaket anpassade till specifika kunder och att prisen inte är jämförbara.
  • Bankerna tar i dag ut 6–8 euro för att betala en faktura i ett bankkontor. Enligt Finansinspektionen är pris på över 7 euro orimliga.

Vid Finansbranschens centralförbund (FC) vill man inte kommentera företeelsen.

– Vi får inte kommentera eller inte ingripa i bankernas prissättning eftersom det enligt Konkurrens- och konsumentverket skulle snedvrida marknaden, säger kommunikationschef Kristiina Siikala vid FC och hänvisar till Finansinspektionen (FI) som övervakar basbanktjänster och prissättningen av dem.

Enligt FI:s jurist Ilse Lampela gör inspektionen årligen en redogörelse över prissättningen:

– Bland annat har vi konstaterat att den betjäningsavgift på 7–8 euro för kontant fakturabetalning som några banker debiterar kan bli orimlig.

Bankerna tar i dag ut mellan 6 och 8 euro för en kontant fakturabetalning trots Finansinspektionens kritik.

– Men bankerna erbjuder också i många fall effektiv service och det ska få kosta, säger Lampela.

Läs mer i dagens Hbl!