Foto: Hbl-arkiv

Spritbegränsningar gäller endast kryssningsresenärer

Viking Lines vd Mikael Backman förklarar varför företaget valt att begränsa taxfreeförsäljningen av alkohol på sitt nyaste fartyg Viking Grace.

Restriktionerna som trädde i kraft på fredag förra veckan har debatterats på diskussionsforum på internet sedan MTV3 på måndagen berättade om dem.

Verkställande direktör Mikael Backman förtydligar och förklarar vad det handlar om:

– Restriktionerna gäller endast kryssningsresenärer som åker fredag och lördag kväll från Åbo. De får köpa alkohol i taxfreebutiken på hemvägen följande dag, säger Backman.

Resenärer som åker reguljärt från Åbo eller Mariehamn till Stockholm berörs inte av försäljningsförbudet, inte heller kryssningsresenärer som stiger på i Stockholm på morgonen. Biljetten man har avgör alltså om man får handla alkohol.

Backman säger att begränsningen är ett svar på kundernas klagomål över högljudda fester i hytter och korridorer.

– Folk är trötta på stöket, säger Backman. 

– Det är viktigt att det finns en båt som alla kan njuta av, alla ska få trivas ombord. Hytterna i Grace är designade som hotellrum och det är inte meningen att man ska sitta i dem och hälla i sig sprit. Om man vill göra det är man på fel ställe. Hyttpartyn ingår inte den produkt vi erbjuder, det finns andra båtar för sådant, säger Backman.

Fredag och lördag kvällar kontrolleras också kryssningsresenärernas väskor i terminalen i Åbo. Personalen granskar sådana kundgruppers väskor som de misstänker kan försöka föra in alkohol: typexemplet är större ungdomsgäng med sportväskor. Backman ger ett gott råd:

– Kom inte hit och slösa er sprit på oss, det är helt onödigt.