Det 122 ton tunga glastaket kommer att höjas med hjälp av flera domkrafter i februari. Foto: Richard Nordgren

Nu är det full fart på Forums förnyelse

Renoveringen av Finlands äldsta köpcenter Forum har kommit till det synligaste skedet. Nu ska Kimmo Kaivantos konstverk bort.

Gulsvarta klistermärken ropar ut renoveringsrea i Forums alla våningar. Den tre år långa renoveringen är inne i ett skede som kunderna kommer att märka av.

– Den största förändringen under månaderna fram till september är att köpcentret inte badar i dagsljus eftersom ljusgården är omgiven av skyddsväggar. Men inga butiker kommer att tvingas slå igen och vi kommer inte att stänga några gångar, säger Björn Teir, vd för Forum Capita Ab.

En förändring som förbipasserande kommer att se är de vita tjocka skyddsväggar som sträcker sig från bottenplan upp till Tuppens torg på tredje våningen. Innanför väggarna finns Kimmo Kaivantos 18 meter höga och 20 ton tunga konstverk Broar av silver som ska monteras ner under de kommande veckorna.

Någon potentiell köpare har ännu inte hittats för konstverket som också har en bassäng. I stället kommer det att föras i förvaring.

– Vi är måna om att hitta ett hem för konstverket, säger Teir och berättar att konstverket måste stå inomhus eftersom betongen som bassängen är gjord av inte håller för kraftiga temperaturförändringar.

Nya förbindelser

Renoveringen har fått Forum Capita att titta på framtida behov. 35 meter under havsytan förbereds redan en gång som ska leda fram till Centrumslingans hållplats vid Glaspalatset. Rakt under köpcentret byggs förbindelser till Tre smeder och Järnvägsstationen.

– Enligt stadens och statens planer ska det byggas en tunnel till Centrumslingan när den förverkligas på 2020-talet, säger Teir.

Samtidigt poängterar köpcenterchefen Lars Eklundh att besökarna inte behöver konsumera hela tiden.

– Det här ska inte vara ett köpcenter där man måste köpa en dubbel espresso för att få sätta sig ner.

Hufvudstadsbladet hör till KSF-media som ägs av föreningen Konstsamfundet som i sin tur är huvudägare av Forums köpcenter.

Läs mer i dagens Hbl.