Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Antti Kaikkonen fick villkorlig dom

Riksdagsman Antti Kaikkonen (C) har svårt att godkänna den fällande domen i Nuorisosäätiöhärvan. Kaikkonen döms till fem månaders villkorligt fängelse för missbruk av förtroendeställning.

Under Kaikkonens tid som ordförande i stiftelsen betalades olagliga valbidrag ut till främst centerpartiets politiker.

– Jag har inte medvetet gjort mig skyldig till brott, därför känns domen inte rätt. Jag överväger att överklaga till hovrätten, men å andra sidan har jag hela processen upp i halsen och skulle gärna lämna den bakom mig, skriver Antti Kaikkonen i en blogg.

Han påpekar att man nu tolkat stiftelselagen enligt dagens bestämmelser för valfinansiering, inte enligt den praxis som tidigare rådde.

– Man ska också minnas att valbidragen utgör 0,05 procent av Nuorisosäätiös budget. Rätten har skjutit mygg med kanoner.

Det tyngsta, skriver Antti Kaikkonen, är att han och hans hustrus adoptionsprocess avbröts på slutrakan på grund av rättsbehandlingen.

– Det är en sak som är omöjlig för mig att acceptera.

Betydligt strängare domar för grova mutbrott fick Nuorisosäätiös tidigare ombudsman Jorma Heikkinen och tidigare styrelseordförande för Penningautomatföreningen RAY, Jukka Vihriälä.
Heikkinen dömdes för att under flera år ha gett Vihriälä mutor värda 35 000 euro till ett års fängelse villkorligt.

Jukka Vihriälä (C) som är tidigare riksdagsman dömdes för grovt tagande av muta. Enligt tingsrätten begärde han och fick åren 2001-2007 gåvor och förmåner värda 42 000 euro. Vihriälä döms till 1 år och 6 månaders fängelse villkorligt.

Förhållandet mellan Nuorisosäätiö och RAY var känsligt för att den centerpartistiska bostadsstiftelsen årligen fick flera miljoner euro i stöd av RAY.

Ytterligare två personer dömdes till bötesstraff medan fyra friades helt.

Läs mer i torsdagens Hbl.