Foto: Lehtikuva / Roni Lehti

Anneli Auers grova sexualbrott synas av hovrätten

Vasa hovrätt har reserverat 40 dagar för att granska Anneli Auers och hennes ex-pojkväns långa fängelsedomar för grova sexualbrott och våldtäkter.

Hovrätten inledde i dag sin behandling av fallet som till alla delar är hemligstämplad.

Det handlar om de grova sexualbrott mot barn och om de grova våldtäkter som tingsrätten ansåg de båda åtalade skyldiga till. Anneli Auer avtjänar ett sju år långt fängelsestraff och ex-pojkvännen Jens Kukka ett tio år långt fängelsestraff för brotten, som ska ha ägt rum under åtta månaders tid åren 2007 och 2008.

Både de dömda och åklagaren överklagade ändå beslutet och det blir nu hovrättens sak att bedöma bevisningen i fallet. Både de dömda och åklagaren ska ha levererat nytt material som ska synas under de tre månader som finns reserverade för behandlingen. Alla muntliga delar av behandlingen sker bakom stängda dörrar för att skydda de fyra offer som vittnar under behandlingen. Det är okänt vilka offren är.

Den fällande domen var inte enhällig då Egentliga Finlands tingsrätt i juni delade ut de långa fängelsestraffen. Av tre domare skulle endast en ha dömt Auer för misshandel. Det blev ändå en majoritetsdom där Auer fälldes för tre fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn, tre fall av tvingande till sex, två grova våldtäkter, sexuellt utnyttjande av barn, två misshandelsfall och olagligt hot.

Anneli Auer har tidigare varit föremål för en ytterst långdragen och omtvistad rättsprocess där hon åtalats för att 2006 ha mördat sin make i familjens hem i Ulvsby. År 2010 dömde tingsrätten i Satakunta henne till livstids fängelse för mordet. Året därpå friade hovrätten i Vasa henne från alla åtal. I höstas beslöt Högsta domstolen att fallet skickas tillbaka till tingsrätten för behandling eftersom det framkommit så mycket nytt bevismaterial under processens gång.