Många malier är nöjda med de franska truppernas närvaro. EPA/NIC BOTHMA

Rebellerna pressade i Mali

Franskledda styrkor skördade i helgen sin hittills största framgång mot rebellerna i Mali, som nu blir alltmer ansatta.

De franska styrkorna och Malis armé sade sig ha intagit Gao, den största staden i norra Mali. Styrkor från Tchad och Niger flögs in för att säkra staden.

Franska stridsflygplan bombade också staden Kidal i norra Mali, ett fäste för islamistrebellerna, uppger en malisk säkerhetskälla.

Ledaren för gruppen Ansar Dine, tuaregen Iyad Ag Ghaly, fick sitt hem förstört i attacken, enligt källan. Uppgifterna bekräftades av en stadsbo.

Mot Timbuktu
Nu säger Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault att regeringssidans styrkor också avancerar mot Timbuktu. Staden är klassad som världsarv av FN, men både befolkning och kulturminnen har enligt vittnen behandlats brutalt de senaste månaderna av extremister drivna av religiös fanatism.

Runt Gao och Timbuktu ska Frankrike ha genomfört 30 flyganfall inom loppet av ett och ett halvt dygn.

De har angripit mål som identifierats som fordon, vapenlager och posteringar tillhöriga rebellerna.

USA har gått med på att bistå franska flygvapnet med lufttankning under insatsen i Mali. Försvarsminister Leon Panetta har sagt ja till Frankrikes begäran, sade Pentagons talesman George Little.

Fick beröm
Ledarna för medlemsländerna i Afrikanska unionen (AU) inledde på söndagen ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba med konflikten i Mali, och den militära insatsen där, högst upp på dagordningen.

Avgående AU-ordföranden, Benins president Thomas Boni Yayi, tackade Frankrike för landets militära insats i Mali. Yayi sade till de samlade stats- och regeringscheferna att det var något som unionens medlemsländer själva "borde ha gjort för länge sedan för att försvara ett medlemsland".