Mangs försvarsadvokat mottar domen i november i fjol. EPA/Stig-Ake Joensson SWEDEN OUT

Nytt vittne om Mangs skjutskicklighet

Morddömde Peter Mangs i Sverige var en bra skytt på skjutbanan, men kanske sämre när han sköt mot människor. Ett nytt vittne i hovrätten ska berätta om risken att bli darrig i sådana lägen.

–Mangs har ju själv berättat hur han agerade i olika situationer för att få kontroll över sin adrenalinnivå. Något han inte alltid var så bra på, vill jag påstå, säger kammaråklagare Håkan Larsson till nyhetsbyrån TT.


När rättegången mot 40-årige Mangs nu tas upp i hovrätten i Malmö har åklagarna kallat ett expertvittne, som ska belysa svårigheten med att vara kall och hålla uppe skjutskickligheten under stress.
Det har främst betydelse för en händelse i juni 2010, då tre män blev beskjutna utanför badhuset Aqvakul. Två av dem träffades i benen. Tingsrätten menar att Mangs också siktat mot benen och därför inte ville döda dem.

Läkare vittnar
En läkare ska nu vittna om att även skott i benen kan vara dödliga. Det andra expertvittnet ska, hoppas åklagarna, klargöra att Mangs inte nödvändigtvis siktade där skotten tog.

–Det behövs inte mycket rörelse i höjdled eller sidled för att träffa någon helt annanstans, säger Larsson.

Han menar att resonemanget även gäller andra dåd i målet, inte minst skotten i mars 2010 mot två män i en bil på Professorgatan. Den ene skadades, den andre fick kepsen genomskjuten.
–Det är centimetrar det handlar om, säger åklagaren.

Det hålls även kompletterande förhör med en kriminaltekniker från Statens kriminaltekniska laboratorium SKL som hördes i tingsrätten. Mangs advokater vill också på nytt höra ett vittne angående mordet på Kooros Effatian 2003.
–Det har med nyckeln till hans lägenhet att göra, säger advokat Jesper Montan.

Inspelade förhör
Annars fylls de flesta av rättegångsdagarna med uppspelning av videoinspelade förhör från tingsrätten. Enligt Montan kan det bli värdefullt.

–Det är bra att få se på materialet en gång till. När man själv håller förhör kan man vara en lite sämre lyssnare. Därför är det en fördel att få lyssna på svaren utan att behöva koncentrera sig på vilken fråga som ska komma, säger han.


Peter Mangs själv har när rättegången inleds varit berövad sin frihet i 813 dagar. Under en av rättegångsdagarna fyller han 41 år. Han har nyligen förflyttats från Göteborg tillbaka till häktet i Malmö. Han ser, enligt Montan, fram emot hovrättens prövning.