Den nya lagen kriminaliserar de som öppet talar för homosexuella rättigheter. EPA/YURI KOCHETKOV

Duman godkände omstridd homolag

Ryssland är på väg att förbjuda så kallad homosexuell propaganda. Parlamentets underhus godkände lagen på fredagen, i en första av tre läsningar. Ett tjugotal demonstrerande gayaktivister greps utanför duman.

– Det enda vi gjorde var att stå och pussa varandra. Det är inte förbjudet i Ryssland. Ändå var det oss polisen grep, säger Jelena Kostjutjenko till TT.

Duman godkände lagen mot homosexuell propaganda med 388 röster för. En röstade mot och en avstod.

Ett fyrtiotal gayaktivister hade samlats utanför parlamentsbyggnaden där de höll en tyst demonstration utan plakat eller slagord. De möttes av en motdemonstration bestående av religiösa aktivister samt nationalister.

När gayaktivisterna började pussa varandra anfölls de med ägg och tårgas.

Varit med om värre
– Jag fick en vattenflaska hälld över mig. Det gör inget, jag har varit med om betydligt värre saker. Förra gången vi demonstrerade blev min flickvän misshandlad. Nu var vi så många att de inte vågade slå oss. Polisen var däremot väldigt hårdhänt, säger Jelena Kostjutjenko.

Demonstrationen skingrades snabbt. Enligt Kostjutjenko greps 18 personer, samtliga ur gruppen som demonstrerade mot lagen. Ur motdemonstrationen arresterades ingen.

Dumaledamoten Oleg Bolytjev anser att lagen är nödvändig för att skydda äktenskapets helgd.
– Homosexuell propaganda kan vara skadlig för de ungas andliga utveckling, säger Bolytjev till newsru.com.

Definition saknas
Problemet är att rysk lag inte definierar vad homosexuell propaganda är. Det kan i praktiken betyda vad som helst. Jelena Kostjutjenko är mycket orolig.

– Att lagen antas betyder att mitt och mina vänners liv ändras över en natt. Följer man lagens bokstav blir det förbjudet att säga att en homosexuell är en normal människa. Och vad ska man göra med litteratur och film där det förekommer homosexuella? Det här kan innebära censur på bred front.

Ruslan Zujev, som leder hbt-nätverket Raduga (Regnbåge) i Ryssland hoppas att lagen i praktiken inte kommer att följas.

– I bästa fall kan det gå som i S:t Petersburg. Där har lagen inte följts alls. Det har hållits både queer-festivaler och gayfilmfestivaler.

Polen nekar till partnerskap
I går röstade parlamentet i Polen ned ett förslag om att tillåta homosexuella ingå registrerat partnerskap. Fredagens parlamentsomröstning var den andra på ett halvår i frågan.

Det starkt katolska Polens grundlag slår fast att äktenskap endast kan äga rum mellan man och kvinna.

Det finns visst stöd bland polackerna för att tillåta homosexuella att ingå registrerade partnerskap utanför kyrkan, men konservativa politiker anser att även partnerskap strider mot grundlagen.