Sextusen underskrifter på två dygn

Nästan 6 000 personer har på två dagar skrivit på för att ändra upphovsrättslagen i Finland. Medborgarinitiativet har därmed redan en tiondedel av de underskrifter som behövs för att lagmotionen ska tas upp för behandling i riksdagen.

De som skrivit under medborgarinitiativet vill att de ändringar som antogs med Lex Karpela ska slopas. Bland annat gäller det webbövervakning och skadeersättning. De vill också förbättra artisters och andra innehållsproducenters ställning. Det här gäller också privatpersoner som producerar upphovsrättsskyddat material. Samtidigt vill man skapa en konstruktiv diskussion mellan artister och medborgare för att bättre kunna utveckla upphovsrättslagstiftningen.

Ordförande för Electronic Frontier Finland rf Timo Karjalainen är glad över den goda starten medborgarinitiativet fått, men påminner om att det inte garanterar att lagmotionen går igenom.

- Även om medborgarinitiativet skickas till riksdagen är det självklart inte säkert att den går igenom. Upphovsrättsorganisationerna är kända för att vara utomordentliga lobbare i maktens korridorer, säger han i ett pressmeddelande.

Han hoppas ändå att medborgarnas röst beaktas.

Här kan du läsa mer om det här lagförslaget på finska.

Medborgarinitiativ togs i bruk år 2012. Genom att samla in 50 000 underskrifter på sex månader kan en lagmotion skickas till riksdagen för behandling. Tidigare har en lagmotion om att förbjuda pälsnäringen skickats till riksdagen för behandling.