Foto: Lehtikuva / Mikko Stig. Nokia slopar utdelning för aktieägare, bra tycker analytikern HBL talat med.

Nokias aktieägare blir utan utdelning

Nokia avstår från utdelning till aktieägarna. Det är ett klokt ­beslut ­säger ­analytiker. ­Bolaget behöver pengarna bättre än placerarna.

Det är första gången som Nokia inte betalar en utdelning till sina ägare. Ända sedan bolaget började producera mobiltelefoner år 1989 har aktieägarna kunnat räkna med en årlig avkastning på sitt innehav. I fjol betalade bolaget 20 cent per aktie men nu avstår man från att belöna ägarna.

– Det är bättre att bolaget behåller pengarna än att det delar ut dem till placerarna, säger analytiker Michael Schröder på FIM.

I fjol använde Nokia 749 miljoner euro på att belöna ägarna.

– Med tanke på att kreditvärderingsinstitut som S&P och Moody’s har sänkt Nokias betyg är det klokt att inte försvaga kassan, säger Schröder.

För analytikerna var det en positiv överraskning att Nokia har lyckats stärka sin kassa under hösten.

Nu är den 4,4 miljarder euro vilket är 800 miljoner euro mer än i september i fjol.

Det är Nokia NSN som svarar för största delen av ökningen i kassaflödet.

Vändning

Nokia gav en positiv resultatvarning för två veckor sedan så själva resultatet var i huvudsak klart på förhand.

Omsättningen minskade med en femtedel från 10 miljarder euro till drygt 8 miljarder euro.

Nokia visar en vinst på 439 miljoner euro för det sista kvartalet. Det kan jämföras med en förlust på 954 miljoner euro för motsvarande period året innan.

– Vi har inte ännu några klara tecken på att Nokia är på det torra, säger Michael Schröder.

Det behövs ännu några positiva delårsrapporter till för att placerarna skall känna sig säkra.

Utsikterna för början av detta år är inte speciellt lysande. Nokia räknar med att mobiltillverkningen kommer att vara förlustbringande under början av året. Inte heller Nokia Siemens Networks väntas gå på plus under de första månaderna.

– Början av året brukar vara säsongsmässigt svagt, förklarar Michael Schröder.

Marginaliserad

Ännu för tre år sedan kunde Nokia stoltsera med en marknadsandel om nästan 40 procent i segmentet smarttelefoner. Nu har Nokias marknadsandel sjunkit till ett par procent.

– Vi ser att Nokias försäljning av Lumia-telefoner har stannat på en nivå på omkring fyra miljoner exemplar per kvartal, säger Michael Schröder.

Nokia har en lång väg att vandra för att få tillbaka marknadsandelarna.

– Det kommer inte att gå snabbt, säger Schröder.

Under de tre sista månaderna lyckades Nokia sälja 4,4 miljoner Lumia-telefoner som använder operativsystemet Windows Phone. Bolaget kunde ha sålt fler av den nyaste modellen Lumia 920 men man klarade inte av att tillverka tillräckligt många.

En orsak till att man inte klarat av leveranserna är bristen på komponenter. Tidigare var Nokia som en stor tillverkare av smarttelefoner en preferenskund hos komponenttillverkarna.

Men nu är läget ett annat. De andra aktörerna blir servade först.

Nokia rapporterar att bolaget under det sista kvartalet i fjol tillverkade 15,9 miljoner smarttelefoner. Förutom Lumia-telefonerna ingår där 9,3 miljoner av billigversionen Asha, som har tagits fram för den asiatiska marknaden och 2,2 miljoner telefoner som använder Nokias gamla operativsystem.

– Det är positivt att Nokia har lyckats få upp medelpriset på sina Lumia-telefoner till nästan 200 euro, säger Michael Schröder.

För ett år sedan låg medelpriset vid bara 140 euro.

Totalt tillverkade Nokia i fjol 35 miljoner smarttelefoner. Det är hälften av vad bolaget producerade under 2011.

Nokias aktiekurs steg till en början efter att delårsresultatet blev offentligt. Men gans­ka snart började kursen dala rejält.