Foto: Lehtikuva / Mikko Stig. Nokia slopar utdelning för aktieägare, bra tycker analytikern HBL talat med.

Nokias aktieägare blir utan utdelning

Nokia avstår från utdelning till aktieägarna. Det är ett klokt ­beslut ­säger ­analytiker. ­Bolaget behöver pengarna bättre än placerarna.

Det är första gången som Nokia inte betalar en utdelning till sina ägare. Ända sedan bolaget började producera mobiltelefoner år 1989 har aktieägarna kunnat räkna med en årlig avkastning på sitt innehav. I fjol betalade bolaget 20 cent per aktie men nu avstår man från att belöna ägarna.

– Det är bättre att bolaget behåller pengarna än att det delar ut dem till placerarna, säger analytiker Michael Schröder på FIM.

I fjol använde Nokia 749 miljoner euro på att belöna ägarna.

– Med tanke på att kreditvärderingsinstitut som S&P och Moody’s har sänkt Nokias betyg är det klokt att inte försvaga kassan, säger Schröder.

För analytikerna var det en positiv överraskning att Nokia har lyckats stärka sin kassa under hösten.

Nu är den 4,4 miljarder euro vilket är 800 miljoner euro mer än i september i fjol.

Det är Nokia NSN som svarar för största delen av ökningen i kassaflödet.

Vändning

Nokia gav en positiv resultatvarning för två veckor sedan så själva resultatet var i huvudsak klart på förhand.

Omsättningen minskade med en femtedel från 10 miljarder euro till drygt 8 miljarder euro.

Nokia visar en vinst på 439 miljoner euro för det sista kvartalet. Det kan jämföras med en förlust på 954 miljoner euro för motsvarande period året innan.

– Vi har inte ännu några klara tecken på att Nokia är på det torra, säger Michael Schröder.

Det behövs ännu några positiva delårsrapporter till för att placerarna skall känna sig säkra.

Utsikterna för början av detta år är inte speciellt lysande. Nokia räknar med att mobiltillverkningen kommer att vara förlustbringande under början av året. Inte heller Nokia Siemens Networks väntas gå på plus under de första månaderna.

– Början av året brukar vara säsongsmässigt svagt, förklarar Michael Schröder.

Marginaliserad

Ännu för tre år sedan kunde Nokia stoltsera med en marknadsandel om nästan 40 procent i segmentet smarttelefoner. Nu har Nokias marknadsandel sjunkit till ett par procent.

– Vi ser att Nokias försäljning av Lumia-telefoner har stannat på en nivå på omkring fyra miljoner exemplar per kvartal, säger Michael Schröder.

Nokia har en lång väg att vandra för att få tillbaka marknadsandelarna.

– Det kommer inte att gå snabbt, säger Schröder.

Under de tre sista månaderna lyckades Nokia sälja 4,4 miljoner Lumia-telefoner som använder operativsystemet Windows Phone. Bolaget kunde ha sålt fler av den nyaste modellen Lumia 920 men man klarade inte av att tillverka tillräckligt många.

En orsak till att man inte klarat av leveranserna är bristen på komponenter. Tidigare var Nokia som en stor tillverkare av smarttelefoner en preferenskund hos komponenttillverkarna.

Men nu är läget ett annat. De andra aktörerna blir servade först.

Nokia rapporterar att bolaget under det sista kvartalet i fjol tillverkade 15,9 miljoner smarttelefoner. Förutom Lumia-telefonerna ingår där 9,3 miljoner av billigversionen Asha, som har tagits fram för den asiatiska marknaden och 2,2 miljoner telefoner som använder Nokias gamla operativsystem.

– Det är positivt att Nokia har lyckats få upp medelpriset på sina Lumia-telefoner till nästan 200 euro, säger Michael Schröder.

För ett år sedan låg medelpriset vid bara 140 euro.

Totalt tillverkade Nokia i fjol 35 miljoner smarttelefoner. Det är hälften av vad bolaget producerade under 2011.

Nokias aktiekurs steg till en början efter att delårsresultatet blev offentligt. Men gans­ka snart började kursen dala rejält.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.