Foto_ Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Frågetecken kring Nokias kassaläge

Nokia publicerar sin årsredovisning i dag klockan 13. År 2012 går till historien som året när bolaget lyckades vända skutan mot lönsamhet, men tog hem priset som den största uppsägaren i Finland.

Nokia släppte redan sina största nyheter tidigare i januari då bolaget kom med en omvänd vinstvarning. Då berättade man att verksamheten blivit lönsam under sista kvartalet 2012 genom ett aggressivt sparprogram, bättre försäljning av telefoner och att det hälftenägda Nokia Siemens Networks gjorde ett gott resultat.

Eftersom bolaget redan serverat flera nyckeltal den 10 januari riktas uppmärksamheten mot det som blev osagt när bolaget i dag publicerar sin årsredovisning. Ett av de största frågetecknen är bolagets kassaläge. I samband med vinstvarningen var bolaget mycket förteget om kassan, vilket väckt farhågor bland analytiker om att kassan tömts snabbare än väntat. Nettokassan uppgick så sent som 2010 till 7 miljarder euro, men har halverats på grund av bolagets lönsamhetsproblem.

Enligt flera analytiker är kassaläget helt avgörande för bolaget under 2013. Nokia behöver fortsatta ekonomiska muskler för att effektivt marknadsföra Lumiatelefoner och ta marknadsandelar av Android och Apple.
 

14,3
Så många miljoner Lumiatelefoner har Nokia sålt sedan serien lanserades 2011.

Slut på uppsägningarna?

Trots att Nokias försäljning ökade i fjol är Lumia ännu ingen given succé. Lumia 920, som så mycket av företagets framtidshopp kretsar kring, har sålts i 4,4 miljoner exemplar. Det är bra, men inte bättre än förväntningarna.

Nokias finanser blev överlag en livligt diskuterad fråga, inte minst efter att kreditbetyget på bolagets upplåning sänktes till skräpstatus. Bolaget har stora lån som ska omförhandlas i år och lyckas vd Stephen Elop höja kreditbetyget genom att skapa en bild av en solid återhämtning, kommer det att slå tydligt positivt på upplåningskostnaderna.

En av huvudorsakerna till att bolaget redan lyckades överraska marknaden under det sista kvartalet är att sparprogrammet bitit bättre än vad analytikerna väntat sig.

Avigsidan till sparprogrammet är att Nokia i fjol var den i särklass största uppsägaren i Finland. Bolaget sparkade 3 700 arbetstagare vilket ställas mot att tvåan i uppsägningar, som är Nokia Siemens Networks sparkade 624 arbetstagare.

Enligt Stephen Elops senaste kommentar kan det vara slut på uppsägningarna ett tag framöver. Spekulationerna har trots det gått heta kring hur det egentligen kommer att gå för de drygt 700 it-anställda som i januari utlokaliserades till indiska it-bolag.

När Nokia tidigare i en liknande operation överlät ingenjörer åt Accenture dröjde det inte länge förrän de anställda så småningom sades upp av den nya arbetsgivaren.