Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Gränsbevakningen koncentreras till östgränsen

Gränsbevakningsväsendet ska spara 28 miljoner euro och satsar på bevakningen av Finska viken och den sydöstra gränsen.

Det innebär att gränsbevakningen i norra och nordöstra Finland och sjöbevakningen på Bottniska viken skärs ned. Helikopterservicen koncentreras till antingen Helsingfors eller Åbo efter att flygenheten i Helsingfors fått Super Puma-helikoptrar, och utbildningsenheten i Esbo läggs ned.

– Ingen sägs upp och ingen permitteras. Vi sköter det genom interna förflyttningar och naturlig avgång, sade chefen för Gräsbevakningsväsendet, överstelöjtnant Jaakko Kaukanen när han presenterade sparprogrammet tillsammans med inrikesminister Päivi Räsänen (KD) på en presskonferens i Helsingfors på onsdagen.

Den största nedskärningen sker i Lappland, Kajanaland och Norra Karelen där personalen minskas med 180 årsverken. I Lappland stängs dessutom fyra bevakningsstationer.
Räsänen sade att omställningarna inom Gränsbevakningsväsendet kan jämföras med försvarsmaktsreformen om man beaktar myndighetens storlek.

Östgränsen behöver mer personal

Trots att personal flyttats till den sydöstra gränsen klarar Gränsbevakningsväsendet knappt av den ökade trafiken över gränsen. För i år har gränsbevakarna fått 40 extra årsverken. Fram till 2017 uppskattas trafiken fördubblas jämfört med nu. För att klara av ökningen ber Gränsbevakningsväsendet nu regeringen att anslaget ska höjas med 15 miljoner euro om året, vilket motsvarar 200 årsverken. De här beräkningarna beaktar ännu inte en eventuell visumfrihet för Ryssland.

– Jag tycker begäran är motiverad, sade Räsänen.