Expert om Camerons linjetal: "Ett artigt ultimatum"

Storbritanniens premiärminister David Cameron har två krav: en folkomröstning om medlemskapet i EU och ett nytt grundfördrag för unionen. Ett artigt ultimatum konstaterar EU-experten Juhana Aunesluoma.

– Vi måste lösa frågan om Storbritannien och EU en gång för alla, sade David Cameron i sitt stora linjetal om EU.

Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet, är förvånad över hur tydlig Cameron var i sina formuleringar.

– Han sade flera gånger precis vad det gäller: in eller ut från EU. Jag var förvånad också över hur tydligt han gjorde klart att det är den inre marknaden som gäller. Det är den britterna har nytta av men det andra vill de inte leva med, säger Tiilikainen.

Efter Camerons tal har EU-experterna ställt sig väldigt frågande till hur resten av EU-länderna förhåller sig till det brittiska kravet på särbehandling.

– Det är ett artigt ultimatum – men ett ultimatum hur som helst. Frågan är om det alls är möjligt att förhandla, säger Juhana Aunesluoma, som leder nätverket för Europaforskning på Helsingfors universitet.

Europaminister Alexander Stubb (Saml) säger till FNB att var talet var konstruktivt. Stubb tror att David Cameron uppriktigt vill att Storbritannien stannar i EU.

Enligt Stubb är det ändå oklart vilka förändringar Storbritannien vill ha i medlemskapsvillkoren.

Stubb säger att ett brittiskt utträde ur EU skulle var en förlust ur finländsk synvinkel eftersom länderna ofta har varit av samma åsikt, särkilt i ekonomiska frågor.

Läs flera expertkommentarer om Camerons linjetal i tordagens HBL.

Läs mer om talet och den franska utrikesministerns reaktion.