Domstol fryser 200 miljoner i Telia Sonera-mål

Stockholms tingsrätt beslutade på tisdagen att kunna frysa ytterligare 1,8 miljarder kronor (cirka 200 miljoner euro) av Telia Soneras mutmisstänkta uzbekiska partner Takilants tillgångar.

Beslutet kom sedan Svea hovrätt den 16 januari beslutade att det mutbrott som Takilants företrädare misstänks för kan prövas i svensk domstol trots att de aldrig satt sin fot i Sverige.


Att en så stor summa kan frysas – beläggas med kvarstad – saknar sannolikt motstycke i svensk rättshistoria.
Åklagarna misstänker att Telia Sonera mutade Takilant, med kopplingar till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova, för att få tillgång till licenser och frekvenser till sin mobiloperatör i det centralasiatiska landet.

Sedan tidigare finns motsvarande över 20 miljoner euro av Takilants pengar på ett konto i Nordea frysta. Nu öppnas möjligheten att kunna lägga vantarna på mer pengar om åklagarna kan komma åt dem.

Överåklagare Gunnar Stetler vill inte kommentera domstolsbeslutet men det ligger nära till hands att han har ögonen på Takilants resterande andel i det bolag det äger tillsammans med Telia Sonera. Den andelen är värd omkring en halv miljard kronor. Enligt avtalet med Telia Sonera har Takilant rätt att sälja den till det svensk-finska telekombolaget från och med den 15 februari i år. Telia Sonera har dock sagt att man skulle överväga det juridiska läget om Takilant skulle propsa på sin säljoption.