KSF-Media-arkiv

Sveriges jämställdhet i händerna på ex-direktör

Sverige får en ny jämställdhetsminister. Maria Arnholm tar över efter Nyamko Sabuni, som väljer att avgå på egen begäran.

Maria Arnholm, 54, har sedan maj 2012 varit statssekreterare hos just Nyamko Sabuni, som nu avgår. Innan det jobbade Arnholm 18 år inom näringslivet, bland annat som kommunikationsdirektör för matkedjan Coop och nu senast som vd för PR-konsultföretaget Springtime.

Maria Arnholm säger att hon brinner för jämställdhetsfrågor.

– Jag vill att pojkar och flickor, män och kvinnor har samma möjligheter att forma sina liv, säger den nya ministern.

Men i ett första uttalande säger Arnholm att hon inte stöder lagstiftning om könskvotering i bolagsstyrelser.

Arnholm har också varit stabchef för Folkpartiets före detta partiledare Bengt Westerberg när han var minister på 1990-talet. Hon sägs också vara en av dem som låg bakom lyftet för Folkpartiet på 80-talet då partiet gick från 8 till 14 porcents väljarstöd.

Nyamko Sabuni har redan tidigare meddelat att hon inte ställer upp i nästa riksdagsval 2014. Mot bakgrunden av det var hennes avhopp ingen större överraskning. Tidpunkten var däremot oväntad.

– Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, säger Sabuni.

Vad hon ska göra nu vet hon inte.

– Jag vill bli chef för Volvo, landshövding och statsminister. Allt är möjligt, säger Sabuni.

Sabuni säger att hon tror att hon varit en förebild för många genom att som kvinna med invandrarbakgrund ha kommit så här långt.

Nyamko Sabuni föddes i exil i Burundi och kom till Sverige 1981, tolv år gammal. I dag är hon 43 år.

Sabuni är det fjärde statsrådet som lämnar regeringen under mandatperioden.