Bild: Google Maps

Soldatuppror i Eritrea

Upproriska soldater i den hårt slutna diktaturen Eritrea kräver frigivning av politiska fångar

De förskansade sig i informationsdepartementet omringade av armén.

Upprorsmakarna–mellan 100 och 200–gick på måndagsförmiddagen in på departementet, som hyser landets samtliga radio- och tv-kanaler. Där tvingade de tv-chefen att läsa upp ett uttalande i sändning: Alla politiska fångar ska släppas och författningen ska börja gälla. Eritreas författning från 1997 har aldrig införts.

Därefter bröts sändningarna, berättade diplomatkällor och exileritreanska medier.

Enligt en FN-rapport finns 5 000–10 000 politiska fångar i Eritrea, bland dem svenske Dawit Isaak.

Presidentdotter?

Exilradiokanalen Erena rapporterade att president Isaias Afwerkis dotter fanns bland dem som satt inlåsta i ett rum på departementet.

Om det stämmer kan upprorsmakarna ha trumf på hand om de vill förhandla.

Informationen från det slutna landet är knapphändig, men det är tveksamt om det rör sig om ett verkligt kuppförsök även om upprorsmakarnas uttalande var politiskt. Såvitt känt kräver de inte att Isaias Afwerki, som styrt sedan landet bildades 1993, ska avgå och de tycks inte ha intagit fler institutioner.

Ekonomiskt svårt

–Vi vet inte om det är en revolution eller inte, sade Meron Estefanos som hade telefonkontakt med källor i huvudstaden Asmara.

Det förekom enstaka uppgifter om skottlossning och explosioner men i huvudsak rapporterades huvudstaden vara lugn och det fanns ingen information om eventuella dödade eller skadade.

Exileritreaner som Reuters och TT talade med påpekade att det på senare år blivit tuffare ekonomiskt i landet och att det finns ett missnöje bland militären av det skälet.