Norsk media publicerade namn på offren i gisslandramat

Norska medier publicerade i dag namn, bild och personliga data på de fem saknade norrmännen, samtliga män.

De norska tidningarna rapporterade också utförligt om uppgifter i den brittiska tidningen Daily Telegraph; om att gisslantagarna fick hjälp inifrån.


Tidigare har det uppgetts att två av gisslantagarna var kanadensiska medborgare. I norska medier förekommer också uppgifter om att en fransman bland de anställda gick över till angriparnas sida och hjälpte islamisterna att ta över gasanläggningen. Han var bland dem som senare dödades när algeriska styrkor återtog området. Det är dock oklart om fransmannen var Statoilanställd.

En del av angriparna rapporteras också ha varit ytterst välinformerade om säkerhetsrutinerna på anläggningen, de visste till och med i vilka rum som de utländska medborgare bodde i.

Norges statsminister Jens Stoltenberg och olje- och energiminister Ola Borten Moe besöker i eftermiddag Statoils beredskapscenter i Stavanger. Efteråt ska Stoltenberg delta i ett möte för Statoil-anställda tillsammans med bolagets koncernchef Helge Lund.

Under dagen ska drottning Sonja och kronprins Haakon besöka Statoils kriscenter för anhöriga i Bergen, skriver NTB med hänvisning till uppgifter från kungahuset.

Fem saknas

I Norge pågår ett intensivt arbete med att ta reda på vad som hänt de fem norrmän som saknas efter gisslandramat. Utrikesdepartementet bekräftade sent i går att man vet var norrmännen befann sig när det utdragna terrordådet inleddes, skriver NTB. Bland de saknade finns Statoils landschef och platschef.

- Vi letar på alla ställen som det är möjligt att leta på, säger UD-presstalesmannen Svein Michelsen.

Utrikesminister Espen Barth Eide understryker samtidigt att Norge inte får skrämmas av terrorister till att ändra politisk inriktning.

- Dessa grupper har i princip alltid försökt att skrämma och skapa fruktan. Hela målet med att ägna sig åt internationell terrorism är ju att terrorisera folk och få människor att bli rädda. Det värsta man kan göra är att ändra politiken för att terroristerna ber om det, säger Eide till NRK.