Foto: Lehtikuva/AFP/Georges Gobet

Eurogruppens blivande ledare vill stärka förtroendet för euron

Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem anser att det fortfarande behövs målmedvetet arbete för att stärka förtroendet för euron, trots att eurokrisen förefaller ha passerat sitt värsta skede.

Dijsselbloem kandiderar för posten som ordförande för eurogruppen och framförde sina åsikter i Bryssel i kväll.

Det tycks finnas en ny grund för förtroendet. Den måste förstärkas ytterligare och med hjälp av förtroendet måste man skapa ny ekonomisk tillväxt och jobb. sade Dijsselbloem när han kom till eurogruppens möte.

Det ansågs på mötet så gott som klart att Dijsselbloem väljs till ordförande. Närmare en kompromiss än så här har medlemmarna inte varit sedan man för flera månader sedan började leta efter en ny ordförande.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) beskrev sin nederländske kollega som kunnig och konstruktiv.

– Jag har mycket positiva erfarenheter av att arbeta tillsammans med honom, Jag anser honom kunnig och väl lämpad för uppdraget.

Urpilainen trior inte att ordförandebytet får några större verkningar för gruppdynamiken eller Finlands ståndpunkter.

Hon påpekar att ordförandens främsta uppgift är att ena euroländerna. Det är något som de finns beställning på, särskilt i fråga om hur krisfonden ska användas.

Finland, Nederländerna och Tyskland gick i höstas in för att den nya krisfonden inte ska ställa upp med direkt stöd för att lösa problem som uppstått innan den gemensamma banktillsynen infördes. Bestämmelserna om krisfonden ska utarbetas under de närmaste månaderna.