Belmokhtar tar på sig gisslantagning

"Mr Marlboro", den enögde islamistledaren Mokhtar Belmokhtar, tar å al-Qaidas vägnar på sig skulden för det blodiga gisslandramat i Algeriet.

 

Dödstalet efter lördagens stormning stiger. Fem norrmän saknas ännu.

På söndagen greps fem kidnappare som lyckats gömma sig på anläggningen i In Amenas efter räden, och tre antogs ännu vara på fri fot — men alla de övriga gisslantagarna uppges ha dödats.

Mokhtar Belmokhtar, veteranislamist och tidigare ledare för al-Qaida i Nordafrika (Aqim), har tagit på sig skulden för det blodiga gisslandramat.

- Vi i al-Qaida tillkännager denna välsignade operation, säger han enligt den mauretanska nyhetsbyrån Sahar Media.

Belmokhtar, grundare av den militanta islamistgruppen "Blodsbataljonen", har enligt tidigare uppgifter nyligen lämnat det av bland andra USA terrorstämplade nätverket al-Qaida, men säger sig nu föra dess talan. Trots att gisslandramat vid gasanläggningen i stort sett avslutades genom en insats av algeriska specialstyrkor erbjuder Belmokhtar Algeriets regering förhandlingar.

Videon tycks ha spelats in innan den algeriska militärinsatsen mot gisslantagarna i lördags avslutades.

"Mr Marlboro"

- Vi är redo att förhandla med väst och den algeriska regeringen om de avbryter sina bombningar mot muslimer i Mali, säger han med hänvisning till den malisk-franska militärinsatsen mot islamister i Malis norra delar.

Belmokhtar, som trots en diger meritförteckning som militant islamist gjort sig mer känd för cigarettsmuggling än för fromhet och därmed fått smeknamnet Mr Marlboro, uppger att "40 jihadister från muslimska länder och även västländer" deltog i attacken mot gasanläggningen.

Dessutom säger han sig kräva att "den blinde shejken" Omar Abd al-Rahman, som sitter fängslad i USA, släpps.

Norrmän saknas

De slutgiltiga dödssiffrorna var på söndagskvällen ännu inte kända. Det preliminära dödstalet på 23 gisslantagna och 32 gisslantagare steg sedan ytterligare 25 döda ur gisslan hittats på området, enligt uppgift från anonyma källor till AFP. Därmed uppges det totala dödstalet till 80.

För fem av de 13 norrmän som var på plats var ödet ännu okänt.

Alla de fem norrmännen, mellan 35 och 58 år gamla, är anställda vid Statoil, som på söndagskvällen offentliggjorde deras namn.