Foto: Richard Nordgren. Enligt Finlands Näringsliv finns framtidens jobb framför allt inom it- och miljöbranschen. Oskari Räisänens företag Greenriders har kombinerat dessa och erbjuder företag klimatsmarta färdlösningar.

Här hittas arbete i framtiden

Samarbetsförhandlingar och uppsägningar säger inte allt om arbetsmarknaden. Många pensioneras under de närmaste åren och inom miljöbranschen och it finns tillväxtpotential.

Läget är dystert på arbetsmarknaden just nu. Bara under den gångna veckan varslades det om 1 500 jobb. Samtidigt har FFC räknat ut att uppsägningarna ökade med nästan 50 procent i fjol och var på sin högsta nivå sedan 2009. Under samma tidsperiod har också samarbetsförhandlingarna ökat kraftigt.

– Man får lätt en mörk bild, men läget har inte alls blivit sämre i alla branscher. Till exempel inom handeln har de anställda inte minskat. Dessutom föds det hela tiden nya jobb, säger Jenni Ruokanen, sakkunnig inom arbetskraftsbehov, vid Finlands Näringsliv, EK.

Mest ny arbetskraft kommer det att behövas i yrkena inom social- och hälsovården framöver. Det här slog Utbildningsstyrelsen fast i höstas när man tog fram nya siffror för arbetskraftsbehovet fram till 2025.

Utbildningsstyrelsen räknar också med att det behövs många fordonsförare, arbetstagare inom handeln, byggnadsarbetare och städarbetare.

Vid EK har man synat Utbildningsstyrelsens siffror noggrant:

– Vi ser främst två trender i framtiden. Dels pensioneras det fortsättningsvis många människor också i branscher som inte annars växer, dels finns vissa branscher med stor tillväxtpotential, säger Ruokanen.

Vad skulle du ge för tips åt en ung som ska välja bransch, Jenni Ruokanen?

– Ett sätt att gardera sig är att tänka i ett slags framtidstema. Finns det något som både den privata och den offentliga sektorn inte kommer undan?

Enligt Ruokanen är åtminstone it och miljöbranschen säkra kort för unga att satsa på.

– Ingen klarar sig utan it-kunnande i framtiden. Vi blir också allt medvetnare om att jordens resurser är ändliga och därför måste alla företag oundvikligen bli produktionssmarta och materialsnåla.

Läs mer i dagens Hbl.