En fransk soldat i Mali bär en skelettmask. Frankrike har meddelat att kampen mot islamister i Nordafrika kommer att bli långvarig. LEHTIKUVA / AFP / PHOTO / ISSOUF SANOGO

Fransk gisslan i Sahel vid liv

Sju fransmän som hålls som gisslan i Afrikas Sahel-region är vid liv, uppger franske försvarsministern.

Svenska utrikesministeriet säger sig inte ha några nya uppgifter om ödet för den svensk som också är gisslan i Sahel.

Medan franskt stridsflyg på nytt bombade mål kring de maliska städerna Timbuktu och Gao, meddelade Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian på söndagen att sju fransmän, som under de senaste åren tagits som gisslan i Sahel-regionen, är i livet.

Oro för kidnappade franska medborgares säkerhet har växt efter det att Frankrike tidigare i januari, i samarbete med den maliska regeringen, inledde en militärinsats mot militanta islamister i norra Mali.

– Gisslans familjer lider, plågas, de vet att när man är tagen gisslan så riskerar man sitt liv, säger Le Drian i en intervju med tv-kanalen France 5 och tillägger att det förekommit "kontakter med gisslantagarna".

Le Drian försvarar också den franska militärinsatsen som, enligt honom, har som syfte att "förhindra att ännu en gisslan tas: Mali".

De sju fransmännen kidnappades i Mali och Niger. Två försvann i Mali i november 2011, samma vecka som svenske Johan Gustafsson rövades bort tillsammans med två andra turister.

Svenska UM säger sig inte ha några nya uppgifter om svensken.