Segerfixering fick Armstrong att välja dopning

Den före detta mästarcyklisten Lance Armstrong har erkänt att han använde sig av epo, blodtransfusioner och testosteron samt även tillväxthormon under karriären.

Medgivandet kom i en intervju med tv-kändisen Oprah Winfrey. Intervjun sändes i amerikansk tv natten till fredagen finsk tid.

I åratal nekade Armstrong till att han skulle ha använt prestationshöjade läkemedel. De som inte trodde på att han var ren fick känna på hans vrede när han kallade dem vid öknamn.

Armstrong tydde sig till dopning eftersom han ansåg att han inte utan förbjudna medel skulle ha kunnat vinna Tour de France sju gånger i rad (1999–2005).

Historien om Armstrongs väg från cancerpatient till en stor vinnare var mytisk men den visade sig var helt falsk.
–Det var osant på många sätt, sade Armstrong, 41.

Han kunde inte säga varför han nu erkänner efter att i så många år ha bestridit dopningen.
–Det här sker för sent, för sent för många.

Armstrong tyckte inte att han gjorde fel när han tydde sig till dopning. Han använde bland annat testikelcancern som förklaring till sig själv.
Han sade att han inte har uppfunnit dopningskulturen, men att han inte heller gjorde någonting för att ändra den.
–Men jag tvingade aldrig stallkamrater att dopa sig.

Det här är det inte alla som tror på.
Armstrong var aldrig rädd för att åka fast, under hans tid som aktiv testade man endast under tävlingar. Nu har testningskutymen ändrats, tyngdpunkten ligger vid oannonserade tester och risken att åka fast är större.

Armstrong säger att han bröt mot reglerna för sista gången i Tour de France 2005. Det innebär att han skulle ha varit ren när han kom tillbaka till Tour de France 2009, då han kom trea och 2010, då han var långt ner i resultatlistan.

Ett litet steg

Amerikanska antidopningskommittén Usada stängde av Armstrong på livstid i fjol. Usada lade fram en 1000 sidor lång rapport om Armstrong och beskriver hans dopningsprogram som idrottshistoriens mest omfattande. Armstrong tycker dock inte att han kan jämföras med den statsledda dopningen i det före detta Östtyskland.

Usadas chef Travis Tygart tycker att Armstrongs bekännelser är "ett litet steg i rätt riktning". Armstrong själv tyckte en gång i tiden att Usadas dopningsutredningar var häxjakt.
–Om han uppriktigt vill korrigera gamla misstag måste han under ed vittna om omfattningen av sin dopning, säger Tygart.(FNB)