Corinna Norman tycker att arbetsgivarna borde blir bättre på att mjukstarta anställda som återvänder från föräldraledighet. Foto: Cata Portin

Mammor tillbaka på arbete behöver mjukstart

Familjens ekonomi är en viktig orsak då kvinnor avgör när de ska börja jobba igen efter föräldraledighet. På arbetsplatserna finns det mycket att göra för att underlätta övergången från hemmatillvaro till arbetslivet.

Olivia Norman, 1 år och 5 månader, deltar aktivt i sångstunden på Folkhälsans öppna daghem Tallen på Drumsö i Helsingfors.

Envist vill hon lägga sina maracas i korgen fastän hon ännu ska musicera med dem. Den rikliga rekvisitan som ledarna Ann-Charlotte Högström och Birgitta Bondestam illustrerar sångerna med är intressant, men den vet Olivia att hon helst inte ska röra.

På familjekaféet, som ordnas tre gånger i veckan, finns flera andra lekglada barn. Från och med februari får Olivia ändå ett nytt sammanhang och nya vänner. Då ska hon börja på daghem och mamma Corinna Norman återgå till jobbet som företagspsykolog.

För henne är brytningsskedet bekant. Olivias storebror Anton är 5 år och Norman jobbade mellan barnen, liksom företagarmannen.

– Först tänker man hurra, vi fick dagisplats. Sedan nej, hur ska min stackars lilla bebis klara sig.

Samtidigt lockar arbetet och hon säger att barnet också börjar få mera utbyte av jämnåriga.

– En del av mig tänker att jag vill ha hjärnstimulans, men å andra sidan är det lite vemodigt att det här skedet är över.

Kvinnofälla

En undersökning som Arbetshälsoinstitutet gjort visar att det för en tredjedel av kvinnorna är ekonomin som avgör när de återgår till arbetslivet. För var tionde påverkar partnerns arbetslöshet, osäkra jobbsituation eller vilja att vara hemma beslutet.

Var femte vill sköta barnet hemma och har inte bråttom tillbaka till jobbet. För 16 procent är det själva arbetet med sitt innehåll, och det sociala sammanhang det innebär, som lockar. Speciellt bland akademiskt utbildade kvinnor finns det en rädsla för att de ska förlora yrkeskunskap under föräldraledighet.

Äldre forskaren Kaisa Kauppinen för fram att de drygt 470 kvinnorna som svarade på enkäten ett år efter förlossningen och de 45 som djupintervjuades ofta betonar den positiva effekt och den energi familjeledigheten ger.
Samtidigt finns det enligt henne en risk för att lång tid hemma blir en kvinnofälla som också höjer tröskeln för att börja jobba igen.

Därför borde arbetsgivarna se över hur de tar emot kvinnorna. Redan under föräldraledigheten borde chefen enligt henne föra en dialog med den anställda om förväntningar men också lösningar för att underlätta kombinationen familj och karriär.

– Många som är hemma skulle gärna jobba, men mindre än heltid, säger Kauppinen.

Så tänker också Corinna Norman. Hon ska arbeta 80 procent för att hålla dagisdagarna kortare.

– Prioriteringar förändras lite. Tidigare gjorde långa dagar inte så mycket, de gav också mer betalt, men efter att jag blivit förälder funderar jag på om det är värt att ha mindre tid tillsammans med barnen, säger Norman.

Enligt Norman är det viktigt med ett slags mjukstart för den som börjar jobba igen.

– Det är något som det satsas alldeles för lite på, säger hon, också genom sin erfarenhet som företagspsykolog.

Läs mer i dagens Hbl!