Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN/ JONAS EKSTROMER SWEDEN OUT

Åklagaren: Städerska stal inte olyckståget

Den städerska som var ombord på det tåg som rammade ett hus i ändan av Saltsjöbanan i Stockholm i tisdags är inte längre misstänkt för något brott. Mycket tyder på att det handlar om en olycka.

Strax efter att tåget kört rakt in i ett hus anklagades städerskan ombord för att ha stulit tåget i depån och kört det hela vägen tills Saltsjöbanan tog slut.

Både Storstockholms lokaltrafik SL och Arriva, som driver tågverksamheten på banan, uppgav först att tåget inte kan ha startats av misstag och SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg sade i tisdags till nyhetsbyrån TT att tåget stals.

I dag säger Forssman Thullberg att hon ångrar och beklagar att hon sade så.

Allt eftersom nya uppgifter har kommit fram under veckan har misstankarna mot städerskan minskat och på fredagen kom beskedet från åklagarmyndigheten.

– Kvinnan som fanns i det tåg som körde in i ett hus vid Saltsjöbanan är inte längre misstänkt för brott. En hel del i utredningen talar för att det var en ren olycka, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den tekniska utredningen visar att det funnits flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen. Flera omständigheter talar  för att tåget kan ha kommit i rullning genom en olyckshändelse. Ingenting tyder på att kvinnan medvetet kört iväg med tåget.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte kunnat höras. Hon kommer att höras så snart det är möjligt. Hon har varit anhållen, men åklagaren har hävt anhållningsbeslutet.

– Allt talar för att det varit fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter gjort att kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen, säger kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm.

Förundersökningen pågår fortfarande. Efter förhöret kan brottsrubriceringen komma att ändras till arbetsmiljöbrott.