UPM skär ner pappersproduktionen och justerar balansvärden

Skogsjätten UPM tänker minska produktionen av tryckpapper i Europa ordentligt. Dessutom ska affärsverksamheten saneras genom nedskrivningar av affärsvärdet och anläggningstillgångarna inom affärsenheten för papper.

Värdeminskningarna och nedskrivningen av balansvärdena försämrar UPM:s resultat före skatter med nästan 1,8 miljarder euro under fjolårets sista kvartal. Efter skatter blir minskningen nästan 1,6 miljarder euro.

Ekonomidirektör Tapio Korpeinen säger att värdet på affärsenhetens egendom efter det motsvarar gängse värden och den har inte längre kvar något affärsvärde. Efter detta kommer rörelsevinsten på papperstillverkningen inte längre att belastas av stora avskrivningar, säger han.

UPM planerar också att stänga bland annat en pappersmaskin i Raumo. Den sysselsätter 90 personer.

UPM tänker också stänga en pappersmaskin i Ettringen i Tyskland. Pappersbruket i Docelle säljs eller så avstår bolaget från det på annat sätt. Bolaget kan minska personalen i Europa med upp till 860 personer.
Åtgärderna innebär att UPM:s produktionskapacitet för tryckpapper minskar med 580000 ton, skriver bolaget i ett pressmeddelande.