Satu och Tuomo Tammivuori är bland de 104 familjer som får hyra en tomt på stadens mark. Foto: Tor Wennström

Stort sug efter städernas småhustomter

Efterfrågan på småhustomter i huvudstadsregionen är enorm. Esbo och Vanda fördubblar antalet medan Helsingfors håller igen.

– Det känns som om vi vunnit på lotto. Det är vår gemensamma dröm att bygga och ha ett eget hus bo i Helsingfors. Men vi har inte råd att köpa en tomt och bygga ett hus här, säger Tuomo och Satu Tammivuori som placerade sig på en 49:e plats då Helsingfors stad lottade ut 104 småhustomter till privatpersoner.

Men paret är inte ensamt om att ansöka om att få hyra en tomt på stadens mark. Sammanlagt deltog 650 personer i tomtutlottningen för barnfamiljer som avgjordes i december 2012. Tomtmarken är i cirka tjugo procent billigare än på marknaden och intresset för att hyra dem av staden är betydligt större än utbudet.

– Generellt sett finns det väldigt få tomter till salu eller att hyra i hela huvudstadsregionen, säger Risto Lehtonen på Helsingfors fastighetskontor.
Trots det stora intresset kommer staden inte att arrangera ett motsvarande lotteri i år.
– Förr arrangerade vi lotterier med tre till fem års mellanrum men under de senaste åren har vi ordnat dem oftare då vi sett behovet. Vi arrangerar en utlottning när vi har femtio till hundra tomter i potten. Det kan bli aktuellt under 2014 för då får vi tomter i Degerö, säger Lehtonen.

En av orsaken till att städerna delar ut billigare mark är att man vill ge medelinkomsttagare, som inte har råd att både köpa en tomt och bygga hus, chansen till ett eget hus. Samtidigt mättas marknaden och lindrar prishöjningen.

Kräsnare kunder

Lehtonen säger att intresset av nya tomter ändå har minskat lite. Den senaste utlottningen hade flera hundra färre ansökningar än åren innan.

– Det kan hända att områdena där tomterna ligger inte intresserar den stora massan. Det är inga läckra tomter. De har ofta något så kallat fel, att de ligger intill en motorväg tillexempel, säger Lehtonen om tomterna som bland annat ligger i Stensböle, Kvarnbäcken, Mellungsbacken och Staffansby.

Tuomo och Satu Tammivuori håller med om att alla tomter inte är attraktiva. Själv är de bara beredda på att flytta från den idylliska trävillan i Mosabacka om de får en tomt i Parkstad.
– För vår del finns det inget tvång på att flytta. Vi trivs bra med vår bostadsrätt i Staffansby. Om vi skulle köpa en tomt nu skulle vi ha betalat tillbaka lånet inom tjugo år och då skulle det vara vårt eget, säger Tuomo Tammivuori.

I Vanda och Esbo är behovet av billig mark ännu större. Då tomter senast lottades ut i Vanda var intresset tio gånger större än utbudet. För att mätta behovet planerar staden nu att fördubbla antalet tomter till hundra stycken under de kommande åren.

Läs mer i dagens Hbl!