Keidas eller oas, är förslaget som man nu utgår från. Och ungefär så här kommer nybygget ska se ut. Illustration: Ilkka Niukkanen

Polishuset i Ulrikasborg ger vika för bostadshus

Polisstationen på Röddäldsgatan står tom och huset ska rivas. I stället bygger man ett bostadshus. Ägaren, Ilmarinen har ännu inte bestämt om det blir ägarbostäder eller boende på hyra.

Läget är läckert, grannfastigheterna i och kring kvarteret Guldfisken i Ulrikasborg speglar olika epoker av helsingforsisk arkitektur. Hörnet av Röddäldsgatan 2 och Kaserngatan 22 ligger inte långt från absoluta centrum och samtidigt på gångavstånd till stranden. Inom synhåll finns skolor och parker och på andra sidan gatan står två museer för design respektive arkitektur.

Det rivningshotade betonghuset uppfördes för snart 50 år sedan för Valmet och senare flyttade Helsingforspolisen in. Här har tusentals helsingforsare sökt pass och körkort.

Flytten föranledde ägaren till Röddäldsgatan 2, pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen, att fundera på framtiden, och så arrangerade man en arkitekttävling för en grupp inbjudna med uppdrag att gestalta ett bostadshus. I tävlingen uppställde man som mål ett högklassigt hus som tillfredsställer också den mest kräsna invånare. Då visualiserade man cirka 50-60 bostäder med en medelstorlek på 75 kvadratmeter.

– I det här skedet är det för tidigt att tala om storleken på bostäderna eller gå in på arkitektoniska detaljer. Arbetet med att göra upp en detaljplan pågår. Vi har ännu inte ens bestämt om Ilmarinen genomför projektet som en egen fastighetsinvestering och därmed bygger för hyresboende eller om vi avyttrar byggrätten vilket sannolikt resulterar i ett hus där bostäderna säljs på fria marknaden, säger Ilmarinens fastighetsdirektör Tomi Aimonen.

Arkitekttävlingen ordnades för cirka två år sedan och juryn ansåg enhälligt att förslaget Pinot Noir, som anspelar på den röda färgen av vindruvan, var bäst. Bakom det stod arkitekt Ulpu Tiuri.

I dag utgår Ilmarinen emellertid från förslaget Keidas som fick hedersomnämnande i tävlingen och som gjorts på byrån Arkkitehdit NRT. Där Pinot Noir tar en tydlig plats i stadsbilden, tack vare formspråk och färgskala, är Keidas en mer tillbakadragen byggnad utan den utstrålning som Pinot Noir har.

Aimonen ser ingen större dramatik eller konflikt i bytet.

– Man ska minnas att planeringen fortfarande pågår och att arkitekttävlingens syfte var att resultera i idéer. 

Läs mer i dagens Hbl!