Gasanläggningen In Amenas i Algeriet. Foto: AFP PHOTO/HO/ BP PETROLEUM COMPANY

Islamister har tagit norrmän som gisslan

Militanta islamister har attackerat ett gasfält i Algeriet och säger sig ha tagit över 40 utlänningar som gisslan. Räden i gryningen i morse sägs vara hämnd för Frankrikes militära ingripande i Mali. Bland gisslan i östra Algeriet finns 13 Statoilanställda, de flesta av dem är norrmän, uppger bolaget.

Enligt lokala medier dödade angriparna tre personer, en britt, en fransman och en algerisk säkerhetsvakt. Flera personer uppges vara skadade, däribland två utlänningar.

Enligt källor till den mauretanska nyhetsbyrån Ani har 41 "västerlänningar" tagits som gisslan från gasfältet. De uppges komma från ett tiotal länder. Samma antal uppges även av källor inom den algeriska säkerhetstjänsten till tidningen al-Watan.

En grupp med band till al-Qaida säger att räden genomfördes på grund av Algeriets beslut att låta Frankrike använda dess luftrum för attacker mot islamister i Mali. Frankrike ingrep i Mali förra veckan.

Nära Libyen

Islamistgruppen leds av krigsherren Mokhtar Belmokhtar och ingår i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Aqim är en av islamistgrupperna som tagit kontrollen över norra Mali. Den säger sig stå bakom attacken mot gasfältet In Amenas, omkring 100 kilometer från Algeriets gräns till Libyen.

Enligt det algeriska inrikesministeriet genomförde en tungt beväpnad terroristgrupp en attack mot gasfältet som drivs av norska Statoil, brittiska BP och det statliga algeriska bolaget Sonatrach.

BP uppgav på kvällen att beväpnade män fortfarande ockuperade anläggningar vid gasfältet.

Den algeriska nyhetsbyrån APS rapporterade senare på kvällen att algerierna bland gisslan hade släppts.