Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BJORN LINDGREN

Masskrock har krävt dödsoffer i Sverige

Tre människor dog och över tio skadades i en seriekrock i Skåne. Ett hundratal bilar och långtradare var inblandade.

Danska TV 2 News har filmat olycksplatsen från helikopter - se videon här.

Det var totalt kaos som mötte räddningspersonalen när de nådde olycksplatsen på E4-motorvägen, en bit nordost om Helsingborg i förmiddags. Ett femtiotal långtradare och lika många personbilar hade krockat på en sträcka av två kilometer.

Bilder som danska TV2 lade ut på nätet visar tiotals långtradare som stod tvärs över båda körbanorna på Tranarpsbron. På en del ställen hängde delar av långtradarna utanför broräcket. Mellan långtradarna fanns personbilar, en del krossade till oigenkännlighet.

Och bilar fortsatte att krocka också efter att räddningstjänsten kommit fram, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det svåraste var att olyckan var så utdragen. Det var mycket problematiskt att ta sig fram till de skadade. Många var väldigt skärrade, sade sjukvårdsledare Tomas Malmqvist.

Räddningsledaren Jonas Hellsten sade att det här var den värsta olyckan han varit med om under sina 30 år i branschen.

Olyckan inträffade vid elvatiden på förmiddagen. Vägen var glashal och sikten var dålig på grund av dimma. Sikten var bara 10–15 meter när räddningstjänsten kom fram.

Så här beskrev Bert Nilsson från Åstorp situationen för SVT:

– Jag provade att bromsa men det var som att åka skridskor. När jag väl fick stopp på bilen var jag fem meter från lastbilen framför. Jag hörde hur det smällde bakom hela tiden.

Bert Nilsson hörde också hur någon skrek om att en person var ihjälklämd.

– Då var det en som hade dött mellan räcket och lastbilen.

Flera av de skadade satt så hårt fast i sina bilar att de måste skäras loss, men ingen av dem ska ha fått allvarliga skador. Enligt ett pressmeddelande från vårddistriktet Region Skåne fördes 14 "måttligt till lindrigt skadade" personer till närliggande sjukhus.

Det exakta händelseförloppet vid krocken var oklart ännu i går kväll, men Jonas Hellsten gick på en presskonferens hårt ut mot förare som inte förstår att anpassa hastigheten efter förhållandena.

– Frågan kommer att komma, varför hände detta? För egen del, när jag fick larmet, under hela resan ut i det dimmiga och hala väglaget, blev jag ideligen omkörd av lastbilar och personbilar. Det talar sitt tydliga språk. Man kör för fort och är inte bekant med den här typen av väderlek.

Enligt uppgifter i Helsingborgs dagblad ska olyckan ha börjat i den norrgående filen och efter det har bilar krockat också i den södergående filen. E4:an var helt avstängd och myndigheterna menade att den eventuellt kan öppnas först i dag på morgonen.