Nico Zilliacus, 6 år, har en helt egen telefon, men mamma Sara Unhola vakar över hans telefonanvändning. För familjer där föräldrarna skilt sig är telefonen guld värd. I bakgrunden bonussyster Lia Kutila.

Sexåring surfar vant på Iphone

Allt fler och allt yngre finländare har mobiltelefoner och internet. Sexåriga Nico Zilliacus vet att hans I-phone är värdefull. Enligt mamma Sara Unhola kan man med paketabonnemang och användarrestriktioner hålla räkningarna rimliga och användningen trygg.

Känner du någon som inte har mobiltelefon eller internet? Personen är i så fall i en klar minoritet i Finland. Kommunikationsverket har intervjuat 3 000 finländare i ålder 15-79 över hela landet om sin mobiltelefon- och internetanvändning. Svaren visar att 87 procent av finländarna har någon form av internetförbindelse och hela 98 procent av de tillfrågade har mobiltelefon. Och användningen flyttar allt längre ner i åldersklasserna. Enligt Sara Unhola, mamma till 6-åriga Nico Zilliacus, har de flesta i Nicos ålder redan mobiltelefoner. Och de är lika skickliga, om inte skickligare, än sina vuxna gelikar på att använda dem.

– Sin första telefon fick han redan som fyraåring. Då kunde han varken läsa eller skriva. Ändå lärde han sig snabbt använda den. Det dröjde inte länge förrän han till exempel kunde koppla ihop att mammas nummer finns under bokstaven Ä och Äiti (mamma), säger hon.

I Elisa och Sonera-butikerna var storsäljarna i december Nokias Lumia-telefoner och Apples I-phone. Nico har en I-phone 3G, vars värde som ny låg kring 500 euro.

Varför behöver en 6-åring en så fin telefon?

– Att han fick just den här modellen beror på att det var hans pappas gamla jobbtelefon, så det var inte så att vi gick och köpte den åt honom. Jag har först senare fattat hur värdefull den egentligen är. Men Nico är väldigt mån om sina saker. Han är väl medveten om hur fin hans telefon är och sköter om den.

Men varför behöver ett barn över huvud taget ha en telefon?

– Själv fick jag min första telefon då jag var 13 år. Men i dag har de flesta barn i Nicos ålder en telefon. Åtminstone skilsmässobarnen. Eftersom Nicos pappa och jag inte längre är tillsammans ville vi att han har en telefon så vi kan få tag på honom när som helst.

Då Nico är hos sin pappa kan Sara ringa honom då hon saknar pojken och även Nico kan ringa mamma när han vill. Men Nicos mobilanvändning är mycket mer mångfacetterat än så.

– Jag spelar spel, lyssnar på musik, tar foton, ringer till kompisar, berättar han.

Med sina små fingrar plockar han på mindre än en sekund fram en låt av favoritbandet, System of a Down.

– Han kan säkert använda den bättre än vad jag kan, säger mamma Sara.

Se över räkningarna

Vännerna med telefoner ringer ofta varandra. En av Nicos bästisar ringde honom till och med från utlandsresan i Paris. Men Sara menar att det inte behöver bli så dyrt som det låter.

– Kompisen hade ju såklart bett om lov av sina föräldrar. För vår del har vi ett paket där Nicos abonnemang är kopplat till mitt. Vår gemensamma räkning brukar röra sig kring 40 euro om månaden, det är ett rätt bra paketerbjudande.

Det var bara i början räkningen kom att överrumpla familjen.

– Jag hade inte insett att spelen kräver internetuppkoppling och då hade vi inte ett fast månadspaket för det.

Men i många familjer kan mobil- och interneträkningarna äta upp stora delar av budgeten. Tidningen Aamulehti (2.1.2013) har räknat ut att i familjer med två barn där alla har mobiltelefoner, familjen har några datorer, I-padar och extrakanaler på teven kan räkningarna per månad uppgå till nästan 300 euro. Det gäller att ha koll på kontraktet och vara aktiv själv och ringa och fråga efter erbjudanden. Med ett bra paket kan man spara mycket.

Mamma bestämmer tillslut

Nico säger att telefonen är hans egen och att han får bestämma själv över den. Men faktum är att hans användning är rätt så reglerat av föräldrarna.

– Vi har alla tänkbara skydd man kan ha. Han kommer inte in på vilka sidor som helst och för allt som laddas ner på telefonen ber den efter ett lösenord som bara vi föräldrar har.

Han får fritt använda sin telefon, men i slutändan bestämmer mamma.

– Då det är läggdags stängs den av.

Hon förlorar ingen nattsömn över hur mobilanvändningen kan tänkas påverka Nico.

– Nej, jag är inte oroad. Alla har ju telefoner i dag. Det går inte att förhindra att de använder dem.