Ex-kommunist och aristokrat till andra omgången i Tjeckien

Då alla röster från presidentvalet i Tjeckien var räknade på lördagen stod det klart att socialdemokraten och ex-premiärministern Milos Zeman och nuvarande utrikesministern och aristokraten, högerns Karen Schwarzenberg går vidare till den andra omgången.

Zeman segrade med 24,22 procent av rösterna. Marginalen till Schwarzenberg var under en procentenhet.
Innan valet förutspåddes det att valet skulle avgöras mellan Zeman och en annan tidigare premiärminister Jan Fischer. Men Fischer gjorde en tam insats i debatterna och fick nöja sig med en tredje plats kring sju procentenheter efter Schwarzenberg.

Valets färgstarkaste kandidat, den heltatuerade musikprofessorn Vladimir Franz slutade på femte plats med nästan sju procent av rösterna.

–Milos Zeman är den absoluta favoriten i valet. Han kommer att slå Schwarzenberg eller Fischer med lätthet, förutspådde tidningen Lidove Novony under rösträkningen på lördagen.
Både Zeman och Schwarzenberg är har en klart mer positiv inställning till EU än den öppet euroskeptiska avgående presidenten Vaclav Klaus.
Den andra valomgången hålls om två veckor. Valet är Tjeckiens första direkta presidentval. Tidigare har presidenten utsetts av parlamentet.