Foto: Leif Weckström

Botby gård säljs till lokala affärsmän

Krishna-rörelsen får inte köpa Botby gård. I stället går den till en grupp lokala företagare och Botbysällskapet, som kompletterade sitt anbud så sent i onsdags.

I går beslutade Helsingfors stads fastighetsnämnd att lokala affärsmän får köpa Botby gård. Också Botbysällskapet och Lionsföreningar i östra Helsingfors ingår i gruppen.
Det skedde emot beredningens förslag som föreslog att Krishnarörelsens bud skulle antas.

Den finländska sektionen av den internationella Krishnarörelsen lämnade in sitt anbud före 14 september, då tiden gick ut. Affärsmännens kom in i december och de höjde priset dagen innan. Ekonomiskt var buden lika stora, 250 000 euro.

Rösterna föll 5–3 och samlingspartisten Olli Saarinens motförslag gick igenom.

– Jag anser att den affärsplan som konsortiet gett bättre uppfyller stadsstyrelsens ramar, med en restaurang som så brett som möjligt betjänar folk i Östra Helsingfors, säger han.

De gröna föreslog bordläggning för att parterna skulle ges möjlighet att jämlikt komplettera sina anbud, men fick inte gehör.

Pirjo-Liisa Kangasniemi som är ordförande för Botbysällskapet är lättad.

– Vi är lyckliga över att vi tillsammans med lokala affärsmän lyckas bevara den historiska byggnaden och att restaurangverksamheten och möjligheten att hålla möten fortsätter.

Krishnaledaren Timo Kuivanen är däremot upprörd. Han menar att rörelsens anbud på ett mer heltäckande sätt uppfyller kriterierna i anbudstävlan – och också gårdens ursprungliga funktion.

– Vi har skrivit att sjuttiofem procent av lokaliteterna står till allmänhetens förfogande. Men är problemet att vi tänkt starta en vegetarisk restaurang utan fullständiga rättigheter? På vilket sätt passar det med disco (som affärsmännen planerat) i ett 1800-talshus?