Ofrivillig storkonsument. Jag vill bara ta absolut nödvändiga mediciner. En 34-åring ska inte ha en sådan här läkemedelarsenal, säger Piia Laine.

Sjuk önskar mindre byråkrati för läkemedelsersättning

Genom att spara några tior tillräckligt många gånger går det att ge hundralappar åt dem som använder mest medicin. Ungefär så vill en arbetsgrupp förnya systemet för läkemedelsersättningar. Bland annat Läkarförbundet anser att förslaget är tandlöst.

Piia Laine, 34, är sällsynt väl insatt i hur systemet för läkemedelsersättningar fungerar. Som femåring fick hon typ 1-diabetes och har numera en insulinpump dygnet runt. Dessutom har hon opererat ögonen flera gånger och äter blodtrycksmedicin för att inte överbelasta njurarna.

För ett par år sedan fick hon senskideinflammation i axeln och händerna, och nu senast en ledförslitning i höger hand. Processen att hitta rätt medicin mot nervsmärtan blev både dyr och svår.

Diabetesmedicineringen ersätts helt och hållet, medan Laine endast får grundersättning för läkemedlet mot nervsmärta. Orsaken är hennes diagnos.
– Om man tar samma preparat mot depression ersätts det däremot till hundra procent, säger hon.

I fjol överskred Laine taket för läkemedelskostnader, 700 euro, och hon ser fram emot en retroaktiv återbetalning bara hon lämnat in de kvitton Folkpensionsanstalten FPA kräver.

Oenig arbetsgrupp
När arbetsgruppen för läkemedelsersättning i går presenterade sitt förslag om hur ersättningssystemet ska utvecklas är det patienter som Piia Laine som räknas till vinnarna. Hennes inköp går snabbt över självrisken på 50 euro och ett successivt lägre kostnadstak minskar hennes årliga utgifter.

Arbetsgruppens ordförande, överdirektör Outi Antila vid Social- och hälsovårdsministeriet, vill framhålla att modellen tar speciell hänsyn till långtidssjuka och låginkomsttagare. Men arbetsgruppen var inte enig. Bland annat Läkarförbundet anser att den sjukdomsbaserade modellen är förlegad och önskar en övergång till ett kostnadsbaserat system.

– Jag hade väntat mig en större reform. Läkarförbundet anser att ersättningen borde fungera mer som en försäkring, säger Heikki Pärnänen som är direktör på förbundet.
Förslaget går nu på remiss. Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) lovar att det ska behandlas ingående men snabbt, eftersom en reform inte sker över en natt. 

Läs hela artikeln i fredagens Hbl