EPA/YOUSSEF BADAWI

FN-sändebud kräver nästan al-Assads avgång

FN:s fredssändebud för Syrien, Lakhdar Brahimi, sade på onsdagen att det inte finns plats för Bashar al-Assad i en övergångsregering. Uttalandet är det närmaste Brahimi kommit att kräva den syriske diktatorns avgång.

Samtidigt avvisar sändebudet tanken på att konflikten, som enligt FN har kostat 60 000 människor livet, kan lösas med våld.
- Det finns ingen militär lösning, sade Brahimi.
- Lösningen ska inte dröja till 2014. Den ska komma under 2013.

Brahimi höll fast vid att fredsplanen, som stormakterna ställde sig bakom i Genève i fjol, ska vara basen i en lösning. Han betraktade al-Assads tal i veckan som oförsonligt och manade alla parter i Syrien att kompromissa.
Oppositionen ser positivt på att Brahimi uteslöt en framtida roll för al-Assad.

- Han har inte kritiserat Bashar al-Assad förut. Men nu — desperat efter presidentens tal i söndags — har han inget annat alternativ än att säga att över 40 år med familjen (Assads) styre är nog, sade Walid Saffour som representerar paraplyorganisationen Syriska nationella koalitionen i Storbritannien.

Statliga syriska medier reagerade däremot med ilska på Brahimis uttalande.
"Nu har han avslöjat sig som en bricka i spelet åt några västländer och länder i regionen och deras politiska planer för Syrien", skrev den regeringsvänliga tidningen al-Watan.