Foto: Lehtikuva / Taneli Männikkö

Därför bemöter staten Telia Soneras muthärva med lugn

Svenska regeringen uppmanar nu de mutmisstänkta cheferna i Telia Sonera att stiga åt sidan medan finska staten fortsätter att hålla god min. Finland har större förståelse för de metoder som krävs då man gör affärer i tidigare öststater, säger en person med insyn i telekombranschen.

De senaste uppgifterna om Telia Soneras misstänkta mutbrott i Uzbekistan fick Sveriges finansmarknadsminister Peter Norman att tala klarspråk.
– Jag är bekymrad över den uppkomna situationen. Därför har jag i dag haft ett samtal med styrelsens ordförande om detta. Jag anser att det kan vara rimligt att styrelsen verkar för att höga chefer som är föremål för brottsmisstankar tar timeout för att inte ytterligare försämra förtroendet för bolaget, sade Norman i ett skriftligt uttalande i tisdags.

Efter Normans uppmaning meddelade Telia Soneras styrelse att man inte anser att det behövs någon timeout innan den pågående utredningen är klar.

Styrelsen vet bäst

Till skillnad från Sverige har finska staten, efter Sverige näst största ägaren i Telia Sonera, inte reagerat på muthärvan. Ansvarig minister Heidi Hautala avböjer kommentarer och hänvisar till placeringsföretaget Solidium, som förvaltar statens aktier.

– Styrelsen måste ansvara för de här sakerna, de har bästa kunskapen, säger Solidiums vd Kari Järvinen.

Enligt Järvinen finns det ingen anledning för de misstänkta cheferna att stiga åt sidan om styrelsen inte anser det.

Kulturskillnader

Att misstankarna om mutor väckt så stor uppmärksamhet i Sverige, men gått mer eller mindre obemärkt förbi i Finland förklarar en person med insyn i telekombranschen delvis med kulturskillnader. Det finns en större förståelse hos oss för de metoder som krävs då man gör affärer i den delen av världen.

Finska staten har valt att inte agera domare då det gäller mutmisstankarna utan låter rättsprocessen ha sin gång. I Sverige har mediedrevet gått hårt åt Telia Soneras ledning, men ännu är det inte bevisat att ett brott verkligen skett.

Enligt Hbl:s källa är styrelsen i sådana här fall i allmänhet helt beroende av den information den får av den operativa ledningen. Praktiska beslut fattas oftast av den operativa ledningen och det är den som också står utpekad i Telia Soneras Uzbekistanaffär.

Ändå har Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger meddelat att han inte fortsätter på posten och i svenska tidningar spekuleras det om hans efterträdare. Enligt Dagens industri är Michael Treschow, nu ordförande för Unilever, den hetaste kandidaten till att ta över Telia Sonera. Treschow har erfarenhet av kriser och skulle kunna reda upp i företaget, säger en källa till tidningen.

Andra namn som nämns i spekulationerna är Sveriges tidigare statsminister Göran Persson och Nordeas vice ordförande Marie Ehrling.