EPA/OLIVIER HOSLET

Startklart för EU:s cyberpolis

I praktiken handlar EU:s nya polisenhet mest om samordning och informationsutbyte.

- EC3 är ett verktyg för att visa att vi är steget före och för att säga åt cyberbrottslingarna att vi är ute efter att stoppa dem, förklarade ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström i Bryssel på onsdagen.

Officiellt tas det nya verktyget i bruk på fredag då 30-mannastyrkan formellt inleder sitt arbete i lokaler i Haag i Nederländerna.

EC3 finansieras inom ramen för Europol och ska i huvudsak hjälpa medlemsländernas polismyndigheter med samordning av information, analys och expertis.

- Skillnaden i kunskap och erfarenhet mellan medlemsländerna är enorm och antalet brott på internet ökar, så vi behöver samarbeta på ett mer systematiskt sätt än vad vi gjort tidigare. . . Det finns pengar att tjäna på att man samordnar resurser, kompetens och expertis, säger Malmström till TT.

Den nya styrkans chef, danske Troels Örting, är optimistisk.

- Poliser har en sorts tradition och kultur av att inte vilja dela med sig av sin information. Men när jag har besökt alla enheter för IT-brott i EU så har jag upptäckt en stor förändring: de vill verkligen dela med sig. De vet att det är nödvändigt.