LEHTIKUVA / AFP PHOTO/RAVEENDRAN

Spänningen stiger i Kashmir

Spänningen ökar mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan efter flera års lugn. En ny konfrontation är möjlig i Kashmir sedan Pakistan anklagats för att ha dödat och skändat två indiska soldater.

- Sådant här leder till att fler trupper placeras vid gränsen. Det är fler som kan skjuta på varandra, och det kan leda till en upptrappning, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap på Uppsala Universitet.

Att Indien på onsdagen hävdade att pakistanska trupper korsat den hårdbevakade stilleståndslinjen och dödat två indiska soldater kom som en kalldusch. Den ene ska ha blivit halshuggen.

"Deras kroppar utsattes för barbarisk och omänsklig lemlästning", skrev indiska UD i ett uttalande och framförde en hård protest till Pakistans ambassadör. Pakistan förnekar anklagelserna, men öppnar för att utreda vad som hände.

Farligt spel för Pakistan

Trots hätska uttalanden säger sig de två kärnvapenmakternas regeringar vilja undvika upptrappning. Inte minst Pakistan, som samtidigt försöker bekämpa väpnade islamiströrelser inom de egna gränserna. Oron inför vad som kommer hända när amerikanska trupper lämnar grannlandet Afghanistan är också stor.

- Pakistan har fullt upp med ett fullfjädrat uppror. Att då höja temperaturen i Kashmir tjänar inte våra intressen, säger Mushahid Hussain, medlem i pakistanska parlamentets säkerhetsutskott.

Ända sedan Pakistan bröts loss från Indien 1947 har de båda länderna gjort anspråk på Kashmir och utkämpat fyra krig. Men sedan den senaste större konfrontationen mellan Pakistan och Indien i början av 2000-talet har läget varit mer avspänt än på länge.

Piska upp nationalism


Att framstå som handfallen i en potentiell konflikt med Indien är dock inte särskilt politiskt gångbart, påpekar Sten Widmalm. Valkampanjen inför vårens val i Pakistan har redan börjat.

- Det är ingen som vinner politiska poäng i Pakistan på att minska antagonismen mot Indien. Inför valet vill man piska upp nationalismen, säger han.

De två indiska soldaternas död kommer bara dagar efter det att en pakistansk soldat dödades av indisk eld. Men Pakistan förnekar att man ägnar sig åt vedergällning.

- Vi är ett ansvarstagande, moget land. Vi får inte gå tillbaka till att ge oss på varandra, sade Pakistans utrikesminister Hina Rabbani Khar.