Foto: EPA/Britta Pedersen. Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Solidium litar på Telia Soneras styrelse

Statens placeringsbolag Solidium kräver inte att de mutmisstänkta cheferna på Telia Sonera blir avstängda. Solidium förvaltar statens minoritetsposter i börsbolag. Vd:n Kari Järvinen litar på att Telia Soneras styrelse kan bedöma läget.

– Styrelsen har den bästa informationen för att bedöma vad som är bäst för bolaget. Vi har ingen information som skulle driva oss att kräva några åtgärder, säger Järvinen.

Även om det framkommer nya uppgifter är det styrelsen som ska bedöma läget, säger Järvinen.

Sveriges finansmarknadsminister Peter Norman som ansvarar för det statliga ägandet i Telia Sonera krävde på tisdagen att bolagets styrelse verkar för att de mutmisstänkta cheferna "tar timeout" för att bolagets rykte inte ska försämras ytterligare.

Telia Sonera avvisade kravet. Styrelse väntar på den juristutredning som har beställts. Om den avslöjar någonting allvarligt är bolaget redo att ingripa i chefernas ställning.

Enligt tidningsuppgifter är finländaren Tero Kivisaari en av de misstänkta.

Misstankarna gäller Telia Soneras licensaffärer med ledningen i Uzbekistan. Pengarna misstänks ha hamnat hos diktatorn Islam Karimovs klan. Polisen har börjat utreda affärerna och bolaget har bett jurister utreda saken. På tisdagen framhöll åklagaren att Telia Sonera kände till att diktatorsdottern Gulnara Karimova fanns bakom Telia Soneras partner i Uzbekistan. Men Telia Sonera vidhåller att det bara ryktades att Gulnara Karimova hade något att göra med Uzbekistanpartnern.