Foto:Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Ingen bubbla men bostadspriserna fortsätter stiga

Bostäderna blir dyrare också i år, speciellt i huvudstadsregionen, men ännu mer stiger hyrorna. Det förutspår en färsk prognos.

Trots ekonomiskt skrala tider kommer bostadspriserna att stiga måttligt också i år, med i snitt 1,5 procent. Det tror Pellervo ekonomiska forskning PTT, som presenterade sin prognos i dag.

Enligt forskningsdirektör Markus Lehtinen är det bland annat de låga räntorna som håller i gång bostadsmarknaden. Dessutom väntas många finländares inkomster öka, trots allt.
– Den goda nyheten är vi inte har en bubbla på bostadsmarknaden. Kvadratmeterpriset har utvecklats i ungefär samma takt som folks inkomster.

Samtidigt är utvecklingen bräcklig: risken för arbetslöshet gör folk försiktiga. I fjol steg bostadspriserna rätt fort under det första halvåret medan hösten var lugnare.
De regionala skillnaderna är stora. I huvudstadsregionen är ökningen klart större än i landet i snitt. Bostäderna i Helsingfors bedömer Markus Lehtinen som "verkligt dyra".

– Här finns stor inflyttning och betydande problem på bostadsproduktionssidan, säger Lehtinen.
I Uleåborg, som har påverkats hårt av krisen, kan priserna däremot till och med sjunka enligt prognosen.
 

Lånetak dämpar
Ser man till det låga ränteläget är det enligt PTT mer lönsamt att äga sin bostad än att hyra. Det är en trend som pågått i några år.
Ändå räknar forskningsanstalten med att hyrorna i år stiger mer än bostadspriserna. I medeltal handlar det om 3,5 procent och åter är ökningen störst i Helsingfors.

Osäkerhet gällande jobben gör att folk bor i hyreslägenhet – frivilligt eller eftersom de inte har möjlighet att ta lån. Det höjer hyrorna för nya kontrakt, speciellt eftersom produktionen av hyresbostäder enligt Markus Lehtinen inte är tillräcklig.

Och införs ett lånetak kan hyrorna stiga ytterligare. Det var i slutet av fjolåret som en arbetsgrupp föreslog att Finansinspektionen ges möjlighet att införa ett maxtak för bostadslån på mellan 80 och 100 procent. Är det 80 procent måste den som köper en bostad på 250 000 ha sparat 50 000 euro själv.

Bankerna har rasat mot planerna och varnat för att speciellt de unga drabbas orimligt hårt. PTT är mer positivt.
– Det är ett bra verktyg för att dämpa överhettning men måste användas omsorgsfullt, säger Markus Lehtinen, som tycker att ett krav på bara 5 procent egen finansiering är lämpligt i nuvarande läge.

PTT:s uträkningar visar att den som vill köpa en etta i Helsingfors måste spara i nästan nio år för att få ihop summan om lånetaket är 85 procent, vid sidan om hyresbetalningen. En familj som behöver en trea kan tvingas spara i sex år. På andra håll i landet, där priserna och hyrorna är lägre, går det fortare.

I dag beslutar Europeiska centralbanken ECB om styrräntan, som påverkar bolåneräntorna. Den är nu 0,75 procent men enligt nyhetsbyrån Direkt tror många bedömare på en sänkning senare i vår.