LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Hovrätten söker svar på vad som fällde Novabolagen

Kamerorna blixtrade vilt i Helsingfors hovrätt när rättegången om den tredje förgreningen i Nova-härvan inleddes på onsdagen.

Fotograferna stod som en mur kring de tidigare Nova-cheferna Arto Meriranta och Tapani Yli-Saunamäki.

Meriranta, Yli-Saunamäki och de övriga svarande kräver att hovrätten förkastar alla åtal.
–Jag tror att beslutet kommer att bli en enorm lättnad. Jag hoppas att hovrätten är rättvis och ser kärnan i det hela, sade Yli-Saunamäki till FNB i hovrättskorridoren.

Hans advokat Jarmo Ellonen betonar att ekonomiska frågor inte hörde till Yli-Saunamäkis ansvarsområden i Nova-bolagen.
–Han ansvarade för PR-verksamheten och gjorde det prickfritt.
Helsingfors tingsrätt dömde Merisalo till sex och Yli-Saunamäki till tre och ett halvt års fängelse i april. Domarna kom för bland annat grov oredlighet som gäldenär och för mutbrott.

Tårögda intervjuer

Yli-Saunamäki som jobbat för bland annat Nokia och varit aktiv i två presidentvalskampanjer, sade att Nova-härvan kostat hon både hälsan och livsglädjen. Till och med hemstaden Hyvinge ger honom ångest.
– Jag har alltid deltagit i allt där. Nu pekar folk ut mig och viskar till varandra "där går han".

Yli-Saunamäki klarade inte av att ge en enda intervju torrögd. Han har av hälsoskäl fått vänta på hovrättsbehandlingen på fri fot. Merisalo däremot har suttit fängslad.

Hans advokat Harri Vento sade att Merisalo bland annat studerat under de nio månaderna i fängelset.
–Han känner sig fortfarande tillitsfull. Han har piggats upp av sitt bokprojekt. Han har berättat att han skriver om händelser han själv upplevt som intressanta under sin karriär som affärsman.

Vento sade att Merisalo tror att åtalen kommer att förkastas.
–Vi anser att fakta talar för sig och förväntar oss att domen förändras.

Slöseri eller allmän konjunkturnedgång

Den centrala frågan i den här rättegången är hur och när Nova-bolagen blev betalningsoförmögna. Åklagarna anser att insolvensen berodde på att man slängde pengar omkring sig, köpte dyra bilar och beviljade lån till personer i den närmaste kretsen.

Försvaret däremot hävdar att bolagens ekonomi rasade på grund av den överraskande nedgången i fastighetsbranschen 2008. Den fick investeringar att gå i stå och redan överenskomna projekt att gå om intet. Fram till dess hade verksamheten varit lönsam.

Åklagaren Tapio Nyrhilä anser att det inte fanns några sådana projekt som kunde ha räddat bolagen. Han anser att insolvensen var ett faktum redan före konjunkturnedgången och att alla de åtalade kände till bolagens dåliga ekonomi.
–Ingen av dem slutade ändå att leva över bolagets tillgångar.

Det finns sju svarande som enligt åklagarna fattade beslut eller fungerade som grå eminenser i Nova Kiinteistökehitys eller Nova Group. Rättegången pågår till februari.