Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kollagenforskare och ledarskapsutvecklare får medicinpris

Årets Matti Äyräpää-pris på 20 000 euro ges till en framstående kollagenforskare, professor Taina Pihlajaniemi. Samtidigt belönas professor Martti Kekomäki av Pohjola och Suomi-bolaget för sina kunskaper i ledarskap.

Taina Pihlajaniemi har forskat i kollagener i över trettio år. Kollagenerna är de proteiner som ofta förknippas med hudens elasticitet.

– Men kollagen finns i hela kroppen och spelar stor roll vid till exempel sårläkningsprocesser, säger Pihlajaniemi, som själv identifierat tre av de nästan trettio kollagentyper man känner till.

Kollagen är ett av de ämnen som finns mellan cellerna och fungerar som stödjande material i till exempel leder.

För tillfället leder Pihlajaniemi en spetsforskningsgrupp vid universitetet i Uleåborg. De sex forskarlagen i gruppen söker svar på hur cellerna i människokroppen samarbetar med de ämnen som omger dem.

– Dialogen mellan celler och det som omger dem kan ge svar på många frågor om hur organ bildas, men också visa oss vad störningar i dialogen betyder för olika sjukdomars uppkomst, säger hon.

Äyräpää-priset delas ut av den finska läkarföreningen Duodecim.

Professor Martti Kekomäki får Pohjolas och Suomi-bolagets medicinska pris för sitt långsiktiga arbete för att främja ledarskap inom hälsovården och principerna för hälsoekonomisk vetenskap.

Kekomäki säger bland annat att kirurgiska ingrepp borde koncentreras till stora enheter för att öka patientsäkerheten.

– Ju färre operationer en kirurg utför, desto större är riskerna och sannolikheten för att misstag sker, säger han.

Priserna delas ut under Läkardagarna, som inleds i morgon. Huvudtemat under dagarna är patientsäkerhet.