Räddningspersonal för bort en av de döda turisterna. Foto: EPA/DINO PANATO

Tour de Ski skakas av olyckan som krävde sex liv

Sex personer omkom och två skadades allvarligt i en snöskoterolycka i en skidpist på berget Cermis i italienska alperna på fredagen. Längre ner i samma backe avgörs skidtävlingen Tour de ski på söndag.

Olyckan inträffade på 2 000 meters höjd. Enligt nyhetsbyrån Ansa korsade skotern pisten när den välte, rullade igenom ett säkerhetsnät och föll ut för ett stup på 100 meter. Varför föraren av skotern förlorade kontrollen är ännu oklart. Både föraren och passagerarna var ryssar.

Helgens tävlingar i Tour de ski kommer att hållas som planerat. En tyst minut skulle hållas före loppen i Val di Fiemme på lördagen för att hedra de döda. En tyst minut skulle även hållas i samband med söndagens tävlingar.

Det kommer inte att hållas några sidoarrangemang eller spelas någon musik under helgens tävlingar.

Olyckan skakar Tour de ski-deltagarna.

- Jag fick en chock när jag hörde det. Det är väldigt tråkigt, och det blir väldigt nära när vi ska åka upp där i morgon (söndag). Vi tänker på de drabbade, sade den norska åkaren Kristin Störmer Steira.

- De inblandade bröt mot alla regler, och att ta sig dit de gjorde är fullständigt oförsvarbart. Vi har regler som ska kontrollera de här pisterna, men de följdes inte, sade Tiziano Mellarini, turistchef för Trentino-regionen, på en presskonferens på lördagen.