Henry Wiklunds stiftelse fick 155 000 euro av fonderna att dela ut till kandidater från alla partier. När Wiklund delar rättvist får SFP 86 procent och de andra delar på resten. Foto: Richard Nordgren

SFP fick andra partiers bidrag

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland lyfte i fjol 155 000 euro för att stödja kandidater i kommunalvalet. Pengarna skulle gå till kandidater från många olika partier. Svenska folkpartiet fick ändå 86 procent av pengarna.

I går kunde Hbl berätta att Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland inför kommunalvalet betalade 40 kandidater 76 500 euro.

I ett kort meddelande korrigerar stiftelsens styrelseordförande Henry Wiklund siffran till 100 000 euro som cirka 80 kandidater från nio partier delade på.

Problemet är att det i redovisningarna som kandidaterna sänt Statens revisionsverk ingår bara bidragen Hbl rapporterade om. Men många kandidater har låtit bli att göra sina redovisningar. Därmed kan antal och summor stiga.

Henry Wiklund har inte varit anträffbar för kompletterande uppgifter.

Det visar sig nu att Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland inför kommunalvalet fick stöd av fondvärlden på minst 155 000 euro.

Kulturfonden bidrog med 100 000 euro, Svenska folkskolans vänner med 30 000 euro och Konstsamfundet med 25 000 euro. Ytterligare bidrag kan ha inkasserats.

Kulturfondens bidrag till stiftelsen skulle bara delvis användas för kommunalvalskampanjen, medan Konstsamfundets och SFV:s bidrag var öronmärkta som understöd till kandidater. Ändå delade stiftelsen ut bara 76 500 euro, enligt kandidaternas egna kampanjredovisningar.

Alla tre finansiärerna ställde villkoret att bidragen ska ges till kandidater från många olika partier. Det kravet har formellt uppfyllts, trots att kampanjredovisningarna visar att SFP:are fick 86 procent av pengarna.

För att uppfylla donatorernas villkor har sju kandidater från andra partier fått bidrag på mellan 1 000 och 2 000 euro, sammanlagt 11 000 euro. Av dem är två från Centern, två från SDP, två från Samlingspartiet och en kristdemokrat.
33 SFP:are delar på 65 500 euro.

"Amos stödde också SFP"

Kulturfondens villkor för att bevilja stiftelsen 100 000 euro var att flera olika partier som stöder det svenska i Finland skulle få bidrag, berättar vd Leif Jakobsson.

– Det fanns tre orsaker till att vi ville stödja stiftelsen, kommunalvalet var bara en av dem. En annan viktig orsak var stiftelsens strävan att stödja återväxt och personer med intresse att aktivera sig i samhällsliv och en tredje att främja bevakningen av en jämbördig behandling av den svenska befolkningens intressens i det finländska samhället.

Vad säger du nu när SFP:are fått 86 procent av valbidragen?

– Det är inte jag utan Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland som ska redogöra för hur man använt pengarna och motivera hur man valt ut de enskilda kandidaterna.

– Stiftelsen har ännu inte redovisat för hur vårt bidrag använts, så jag väntar på att så sker och bedömer först då hur våra villkor uppfyllts, säger Leif Jakobsson.

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh berättar att han var med om att bevilja stiftelsen 25 000 euro med tanke på kommunalvalet.

– Det är väl ingenting nytt att vi stöder SFP i val, det gjorde redan Amos (Anderson). Vi stöder också tidningar oberoende av politisk färg och avsikten var att stiftelsen skulle ge stöd till kandidater som representerar många olika partier, inte bara SFP.

Hur reagerar du på att SFP-kandidater fick överlägset mest bidrag?

– Tja, Amos var mån om att stödja SFP ekonomiskt så det är väl i sin ordning.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!