Designhotellet på Lotsberget i Mariehamn ska anpassas till det bergiga landskapet. Foto: Reflex arkitekter.

Många frågetecken kring storhotell på Åland

På skisserna breder ett flott hotell ut sig på berget vid hamnen i Mariehamn och projektet välkomnas på Åland. Men den svenska affärsmannen bakom planerna har hamnat i ekonomiskt blåsväder.

Åland vill gärna se en storsatsning i hotellbranschen och det var som en skänk från ovan när bolaget Colorful Hotels Development tog kontakt och presenterade sin vision om ett internationellt designhotell på Lotsberget, ett speciellt läge i Mariehamn. Från toppen av berget har man en fin utsikt över hamninloppet och havet bortom det.

Frontperson i bolaget är den svenska affärsmannen Stefan Eriksson, tidigare kompanjon med krafterna bakom Havsvidden, en rekreationsanläggning med lyxiga villor på norra Åland.

Enligt planerna byggs ett hotell med 150 rum och åtta sviter. Mariehamns stadsarkitekt Sirkka Wegelius talar om en ”wow-byggnad” som väcker uppmärksamhet men som samtidigt anpassas till det bergiga landskapet med dess industrihistoria.

Dömd i Svea hovrätt

Ett par – högst väsentliga – saker återstår dock att lösa innan spaden sätts i berget. Först måste stadsplanen ändras, sedan ska finansieringen ordnas. Colorful Hotels ska nämligen varken finansiera eller driva hotellet utan i stället fungera som spindeln i nätet och ragga investerare och driftiga hotellföretagare.

En prislapp har nämnts för det hotell som finns på ritbordet– 250 miljoner svenska kronor eller cirka 27 miljoner euro.

På senare tid har ytterligare en omständighet dykt upp. Svea hovrätt dömde i oktober Stefan Eriksson skyldig i en investeringstvist och han och hans kompanjon ålades att betala en miljon plus ränta till en investerare. En följd kan bli att Eriksson söks i personlig konkurs.

Tidningen Aktiespararna i Sverige har även synat Erikssons och hans kompanjoners affärer och beskriver ”en gåtfull företagsgrupp” som med en invecklad företagsbild och god övertalningsförmåga lockar till sig småsparare som i värsta fall förlorat allt de satsat.

Inte avskräckta

På Åland låter man sig inte avskräckas av skriverierna om Eriksson. Emma Dahlén, kanslichef vid Mariehamns stad, säger att hotellprojektet känns väldigt seriöst.

– Det har redan lagts ner stora belopp på projektering och det finns en vilja att genomföra projektet. Mariehamns stads roll är att upplåta en tomt till ett normalt pris, vi investerar ingenting i hotellbolaget, säger Emma Dahlén.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!